Adverteren in HRLM?

Maak kennis met...Bas de Jong, HRLM77

Hij omschrijft zichzelf als een echte bruggenbouwer. De eerste centrummanager van Heemstede heeft dan ook grootse plannen voor de winkelstraat de Raadhuisstraat en Binnenweg. Zo wil Bas een nieuwe doelgroep aanspreken, meer evenementen in het dorp en nog diverser winkelaanbod.

In de nieuwe brasserie de Canette spreken Bas en ik af onder het genot van een kopje thee. Hier vertelt hij over zijn nieuwe avontuur waar hij begin september aan is begonnen. Zijn belangrijkste taak is om ondernemers die in een Bedrijf Investeringszone (BIZ) zitten sturing te geven. “Toen ik las dat er een BIZ tot stand was gekomen was ik enthousiast. Er stond bij dat ze een centrummanager zochten om het te professionaliseren”, vertelt Bas. “Als die vacature kwam, zou ik als eerst reageren.” 

Eigentijds
Voor hem is de diversiteit in de Heemsteedse winkelstraat van grote waarde. “Er zijn ontzettend veel unieke winkels en ketens zie je hier weinig”, legt hij uit. Zaken als slagerij Chateaubriand, patisserie Tummers en groenteman Kors hebben door de jaren heen prijzen gewonnen en hun plek in het centrum dan ook meer dan verdiend. Maar ook het gevarieerde aanbod van mode- en interieurwinkels zijn zeer de moeite waard. Bas vertelt dat dit soort winkels dan ook de reden zijn voor bezoekers van buitenaf. “Als ondernemers en Heemstedenaren mogen we echt trotser zijn op onze winkelstraat.”

De Raadhuisstraat en Binnenweg heeft de afgelopen jaren een aardige metamorfose ondergaan. Het soms slaperige en vergrijsde imago heeft plaats moeten maken voor een hip en eigentijdse sfeer. “Veel mensen die ik spreek vertellen dat ze normaal gesproken in Haarlem of Hoofddorp gaan winkelen en daarna genieten van een hapje en een drankje”, vertelt Bas. “Met alle nieuwe horeca hier kan ik ze vertellen dat ze ook gewoon in Heemstede kunnen blijven.” Ook ziet hij de lengte van de dorpsstraat als iets voordeligs. “Het is een lange straat van 1,2 kilometer waarin je alles kan vinden wat je nodig hebt, geen onnodig struinen.” 

Traditioneel
De bedoeling is volgens Bas dat ondernemers wakker moeten worden geschud. Heemstede is volgens hem nu aan zet. Met goede samenwerking en een beetje trots komen ze namelijk al een heel eind in de buurt van een bruisend centrum. “Ondernemers moeten zichzelf niet zien als individu, maar onderdeel van de winkelstraat”, zegt hij. “Als je iedereen enthousiast hebt en er voor jong en oud wat te doen is, kom je al ver.”  

Met nieuwe wijken op komst, zoals in het havengebied, zal er ook een nieuwe generatie Heemstedenaren ontstaan. “Denk aan jonge Amsterdammers en Haarlemmers”, legt Bas uit. Het dorp is volgens hem redelijk traditioneel, maar door de komst van nieuwkomers zal ook meer diversiteit ontstaan. “Als we er met zijn allen voor zorgen dat het gezellig en afwisselend is, wordt het een groot succes.”  

Tekst: Victoria van der Werff. Fotografie: Linda Llambias.

Maak kennis met...Bas de Jong, HRLM77

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.