Adverteren in HRLM?

Bas Veldhoven: eigenaar van New Vegas, HRLM76

In het begin van de Koningstraat vind je New Vegas, het eerste vegan restaurant van Haarlem die de drempel naar de plantaardige keuken verlaagt. We spraken met eigenaar Bas Veldhoven over zijn heerlijke en herkenbare gerechten voor iedereen.

Hoe ben je op het idee gekomen om een vegan restaurant te beginnen?
“Vanaf mijn zestiende werk ik al in de horeca en ik had altijd wel een droom om ooit voor mezelf te beginnen. Een paar jaar terug leerde ik Armanda Govers van de stichting “Even Geen Vlees” kennen. Zij maakte mij bewust van het leed en de inefficiëntie achter de vlees- en zuivelindustrie. En ik kwam er ook achter dat je als mens helemaal geen dierlijk eten nodig hebt. Sterker nog: je gaat je juist stukken beter van voelen als je geen dierlijk eten tot je neemt. Ik besloot dus om vegan te worden en ook in de horeca niet meer te werken met dierlijke producten. Dat is nog best lastig, want ik ben kok en dan proef je natuurlijk vaak het eten dat je maakt. Ik wilde ook van het stoffige imago van veganisme af. Dus gewoon goed en lekker eten in een mooi restaurant van deze tijd. Het werd dus tijd voor mijn eigen zaak: New Vegas!”

Wanneer ging New Vegas open?
“Nadat ik het pandje, waarin we nu zitten, had overgenomen en samen met mijn vader helemaal had verbouwd, kon ik door de coronacrisis niet open. Dat was begin maart vorig jaar. Met heel veel steun van mijn familie, vrienden en mijn personeel, ben ik de coronatijd doorgekomen. Met take-away, delivery, deelname aan wijn- en spijstouren en een crowdfundingsactie, hield ik mijn hoofd boven water.”

Gelukkig gaan we langzaam terug naar het normale leven. Hoe gaat het nu?
“Nu kan ik binnen weer het normale aantal van 22 gasten kwijt en op het terras is er plek voor 50 man. We hebben geen take-away meer, dus nu is New Vegas helemaal zoals het ooit bedoeld was. Bijna dan, want onze bar sluit natuurlijk nog om middernacht…”

Komen er alleen maar veganisten bij jou eten en drinken?
“Nee, over het algemeen flexitariërs. Maar ook veel carnivoren die na een diner verbaasd de deur uitlopen. Ze kunnen haast niet geloven dat plantaardige gerechten ook naar vlees, vis of kaas kunnen smaken. We serveren dus geen konijnenvoer of groenteschotels, maar herkenbare gerechten die voor iedereen toegankelijk zijn. Denk aan wokgerechten, hamburgers en kaasplankjes.”

Wat is nou echt een topper van de menukaart?
“Sowieso is alles natuurlijk top, maar we verbazen onze gasten echt met onze zalmtartaar en carpaccio.”

Naast restaurant is New Vegas ook een bar. Zijn jullie drankjes ook veganistisch?
“Jazeker! Onze wijnen zijn bijvoorbeeld niet geklaard met dierlijk eiwit of extra gekleurd door luizen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij rode drankjes, zoals Fristi of Martini. Onze wijnen zijn ook biodynamisch. Dit zijn wijnen die met nog strengere regels geproduceerd worden dan biologische wijnen. Een voordeel hierbij is ook dat je er minder snel een kater van krijgt…”

Wat krijg je vaak terug van jouw gasten?
“Uiteraard dat het eten verbazingwekkend heerlijk was, maar ook dat het personeel ontzettend vriendelijk en kundig is. Ik ben dan ook ontzettend trots op mijn gastvrouwen Tamara van de Sluis en Ciyrella Zegwaart, die hun vak echt verstaan!”

Benieuwd geworden? New Vegas, in Koningstraat 5, is van woensdag tot en met zondag geopend. Meer informatie vind je op www.new-vegas.nl

Tekst: Joost Dobbe
Fotografie: Linda Llambias

 

Bas Veldhoven: eigenaar van New Vegas, HRLM76

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.

STEUN ONS NU!

De ingrijpende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben grote gevolgen voor vele ondernemingen. Steun ons, juist nu