Adverteren in HRLM?

Liefde voor je vak. Feestwinkel Jan Monnikendam, HRLM 73

Feestwinkel Jan Monnikendam

Het is iedere dag feest bij Jan Monnikendam! Niet zo gek, want de winkel in de Vijfhoek is gespecialiseerd in feestattributen, en dat al sinds 1901. HRLM sprak met Janneke Groskamp. Met haar vriend André van der Weiden runt zij sinds 2007 het bedrijf. Het paar woont samen met hun dochtertje Fé boven de winkel.

Laten we bij het begin beginnen: hoe is de winkel ontstaan?
“In 1901 is de winkel geopend door, hoe kan het ook anders, Jan Monnikendam. Vervolgens nam zijn zoon, ook een Jan, de winkel over. Hij was getrouwd met de tante van mijn vader Jos Groskamp. Zodoende kwam mijn vader als kind al in de winkel. Mijn vader was handig en deed door de jaren heen steeds meer klusjes voor ome Jan. Dan belde Jan hem op en zei: ‘Jossie, er is weer een lampie stuk, kun je effe komen?’”

Stond jouw vader toen al snel in de winkel?
“Nee, dat duurde nog even, want op zijn achttiende moest hij de militaire dienst in. Maar al snel daarna werd ome Jan ziek en kon hij een tijd niet meer in de winkel staan. Zijn vrouw, tante Jo, moest ineens alles alleen doen, want ze hadden geen kinderen. Mijn vader wilde graag meehelpen, maar ja, hij zat in dienst. Ome Jan was een man van status en had veel connecties. Hij heeft ervoor gezorgd dat mijn vader uit dienst mocht om in de winkel mee te helpen. Mijn vader is daarna nooit meer weggegaan. Toen Ome Jan stopte, heeft hij de winkel overgenomen.”

En hoe ben jij in de winkel begonnen?
“Op mijn 25ste kwam ik in de winkel werken. Daarvoor werkte ik bij Intertoys in Haarlem, waardoor ik mijn vriend André leerde kennen. Hij was franchisenemer van twee andere Intertoys in de regio. Op een gegeven moment moest de Intertoys verhuizen en vond ik de tijd rijp om iets anders te doen. Mijn vader wilde graag dat ik bij hem kwam werken. Later is André gestopt met de Intertoys-winkels en kwam ook bij ons werken. Toen mijn vader op zijn 60ste wilde stoppen, hebben André en ik de winkel overgenomen. Mijn vader doet nu nog wel verschillende klusjes voor ons. Eigenlijk ben ik nu ome Jan en is hij weer Jossie.”

Wat vind je zo mooi aan je werk in de winkel?
“Vooral de verschillende mensen die in je winkel komen. Kinderen voor een partijtje, tieners voor een schoolfeest, volwassenen voor een party. Noem maar op! En ik hou van praten, dus met iedereen heb ik wel een leuk gesprek. En bij ons is het natuurlijk elke dag feest. Je bent altijd met leuke dingen bezig.”

Wat is nou echt een piekmoment in jullie winkel?
“Dat is zeker weten Halloween. Dan is het hier altijd loeidruk. Een aantal jaren geleden viel Halloween op een zaterdag. Toen was het de hele week een gekkenhuis. We hadden rijen mensen voor de deur. Op een gegeven moment moest ik een vriend van mij bellen om als een soort uitsmijter bij de deur te staan, haha!”

Hoe gaan de zaken nu tijdens de coronacrisis?
“Tijdens de winkelsluiting, hebben we gelukkig veel bestellingen via onze webshop binnengekregen. Vooral ballonpilaren zijn nu populair. We verkochten dat nooit, maar dat hebben we snel opgepakt. Door onze goede website en onze ruime voorraad, zijn we erg flexibel.”

En heeft jullie dochter al de ambities om de winkel straks over te nemen?
“Fé wil graag dierenarts worden, maar haar vriendinnen willen allemaal dat ze de winkel overneemt, zodat ze later bij Fé kunnen werken, haha!”

Jan Monnikendam vind je aan de Gedempte Raamgracht 7. www.monnikendam.nl.

Tekst: Joost Dobbe. Fotografie: Linda Llambias.

Liefde voor je vak. Feestwinkel Jan Monnikendam, HRLM 73

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.

STEUN ONS NU!

De ingrijpende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben grote gevolgen voor vele ondernemingen. Steun ons, juist nu