Adverteren in HRLM?

Haarlemse familiebedrijven Andrea XL, HRLM 90

Haarlemse familiebedrijven: elektronicawinkel Andrea XL. 3e generatie aan het roer bij Andrea XL

Andrea XL, specialist in audio-, video- en  witgoedapparatuur bestaat in oktober 59 jaar.  Van een tweemanszaak groeide de winkel  uit tot een bedrijf met elf personeelsleden.  Peter Andrea is inmiddels pensioengerechtigd en draagt de zaak over aan zijn zoon Johan.   

 Peter (66) was zeven jaar oud op het moment dat zijn ouders naar Haarlem verhuisden om een radio- en televisiewinkeltje over te nemen in de Velserstraat. Het gezin met vier kinderen betrok de ruimte boven de zaak. “Moet je je voorstellen, met zijn zessen kwamen we te wonen op een etage van 65m². Dat was even wat anders dan ons oude huis met tuin in Maassluis.” Zijn ouders runden de zaak samen. “Als de winkelbel ging en mijn vader op pad was, hielp mijn moeder de klant.”  Tien jaar later verhuisde de winkel naar een groter pand aan de Kleverparkweg. In 2007 werd het naastgelegen pand toegevoegd en in 2012 het derde. Wat begon met de verkoop van radio’s en televisies groeide uit tot de ‘allround’ elektronicawinkel Andrea XL.

Peter wordt binnenkort 67, een mooie leeftijd om te stoppen en het stokje door te geven aan de volgende generatie, vindt hij. “Mijn hele leven zit in de zaak.  Van jongs af aan wilde ik in de winkel werken. In de werkplaats zat ik graag te pielen met een soldeerbout aan apparaten.  Als jochie ging ik met mijn vader mee op gesprek bij klanten of met de monteur mee op pad. Als puber werkte ik iedere zaterdag in de winkel. Van het een kwam het ander. Ik ben  de oudste, de andere kinderen wilden de zaak van pa niet overnemen.”

Vertrouwen in Johan

Vanaf zijn eenentwintigste runde Peter samen met zijn vader Nico de winkel.  Van een tweemanszaak groeide Andrea XL uit tot een bedrijf met elf personeelsleden. De zaak is  altijd zijn ziel en zaligheid geweest. “Ik ben trots op wat we bereikt hebben, daar heb ik wel  45 jaar lang al mijn tijd en energie in gestopt. Nu is het genoeg geweest en mijn oudste  zoon Johan wil graag verder met ons bedrijf. Als ik blijf, dan blijf ik pa en de baas. Dat wil ik  niet voor hem, maar ook niet voor mezelf.”
Met pensioen gaan betekent voor Peter vrijheid en tijd voor andere zaken dan de winkel.  “De druk valt weg van altijd aanwezig moeten zijn en zorgen dat de boel geregeld is.  Dat klinkt negatief, zo bedoel ik het niet, maar meer ruimte voor mezelf is prettig. Ik heb meerdere kleinkinderen, opa was altijd aan het werk, nu heb ik tijd voor ze. De vrijheid om  te kunnen doen wat ik wil, daar heb ik zin in. De grootste drijfveer is natuurlijk dat ik Johan  de ruimte wil geven. Ik vind het fijn dat hij doorgaat met de zaak, dan moet hij dat ook helemaal zelf kunnen doen. Ik heb alle vertrouwen in hem. Hij zal de winkel op zijn eigen manier runnen en dat hoort ook zo. Ik moet het loslaten.” 

Johan, hoe is het om de zaak van je vader over te nemen?
“Superleuk en ontzettend spannend, ik kijk er naar uit om het bedrijf volledig over te nemen. Natuurlijk gaan we pa missen. Zeker in het begin zal het wennen zijn zonder hem, maar ik  kan niet wachten om helemaal op eigen benen te staan.” 

Zijn er zaken die je anders gaat aanpakken?
“Voor de klanten verandert er weinig, zeker op de korte termijn. De insteek blijft hetzelfde, service staat hoog in de vaandel. Ik wil wel de online zichtbaarheid vergroten, meer tonen wat we doen en makkelijker vindbaar zijn.”

Kom je terecht in een gespreid bedje?
“Ik mag niet klagen. De winkel staat als een huis en draait goed. Ik werk hier natuurlijk wel al jaren aan mee. Weliswaar als ‘one of the guys’, dat moet veranderen in de leidinggevende. De zaak is nu van mij,  ik ben de baas.“ 

Een bedrijf overnemen  dat al twee generaties  in de familie is geeft  een extra gevoel van verantwoordelijkheid.
“Absoluut! Als de zaken niet goed gaan,  dan weten ze me te vinden. Een familiebedrijf overnemen brengt extra spanning met zich mee. Het is mijn opa gelukt en mijn vader,  nu ga ik er voor.”

Lijk je op je vader?
“We zijn beiden eigenwijs en flexibel. Ook zijn we handig en weten altijd een oplossing te vinden voor problemen. Is het niet linksom dan wel rechtsom. Met een positieve instelling  kom je ver.”

Waarin verschillen jullie van elkaar?
“Ik heb veel meer geduld dan mijn vader, hij kan nogal ongedurig zijn. Ik ben rustiger en meer introvert. Ik zie er echt naar uit om mijn eigen weg te gaan met Andrea XL.”

Is eigenaar zijn van Andrea XL altijd al wat je wilde worden?
“Als klein jongetje ging ik graag met mijn vader mee bij klanten op bezoek.  Tijdens mijn puberjaren wilde ik absoluut niet de zaak overnemen, ik zette me tegen mijn ouders af.  Pas in het laatste jaar van mijn studie commerciële economie heb ik besloten mijn vader  op te volgen. Ondernemer zijn trekt mij en ik heb interesse in elektronische apparatuur. Bovendien hebben mijn andere zussen en broers geen interesse in overname van de zaak.”

Peter, onder jouw leiding groeide Andrea XL uit tot  een bedrijf met elf man personeel. Wat maakt iemand  een succesvolle ondernemer?
“Dat heb ik me ook wel eens afgevraagd. Je moet in ieder geval een drive hebben. Als ik  iets wil, dan moet het ook gebeuren. Ik heb een doel voor ogen en daar wil ik naar toe.  Als ondernemer zorg je dat je het pad kiest om dat doel te bereiken.”

Hoe weet je of dat het juiste pad is?
“Dat weet je niet altijd, je kunt soms een fout maken. Mijn broer en ik zijn ooit een computerwinkel gestart. Dat werkte niet voor ons en dan moet je beslissingen durven  nemen. Bijtijds stoppen is ook ondernemen. Je moet uiteraard wel risico’s aangaan. Op het moment dat je iets nieuws start, denk je niet aan de risico’s. Je weegt zaken af, maar dan ga je ervoor. Het is enorm balen natuurlijk als het niet lukt. Je kan jezelf ook overschatten. Als het misgaat en je gaat er aan onderdoor, dan is dat heel vervelend. Aan de andere kant gebeurt  er niets als je alleen maar achterover leunt en afwacht. Dat is stilstand en zo ben ik niet.” 

Johan, waar zit het succes van Andrea XL in?
“Ons succes zit in het feit dat we dichtbij onszelf blijven. We doen wat wij logisch vinden.  Voor ons is het doodnormaal  dat we van A tot Z alles voor de klant regelen. Vandaag de dag is dat bijzonder. Service staat bij ons altijd voorop.”  Nico, de vader van Peter, heeft bijna tot aan zijn dood gewerkt. Op zijn 76ste jaar stopte hij met werken. Peter vindt het mooi geweest met 67. “Ik stap nu echt op. Op 17 en 18 mei geef ik een afscheidsfeestje voor onze klanten. Dan draag ik de zaak officieel over aan Johan. Na 45 jaar Andrea XL ken ik zoveel mensen in Haarlem, die contacten ga ik missen,  zegt mijn vrouw. Ik denk het ook, toch is  het goed zo. Maar eerst nog een feestje.” 

Tekst: Meta van der Meijnen. Fotografie: Daan Ruijter.

Haarlemse familiebedrijven Andrea XL, HRLM 90

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.