Adverteren in HRLM?

Gratis compost op zaterdag 23 maart, de Landelijke Compostdag

Op zaterdag 23 maart 2024 vindt de Landelijke Compostdag weer plaats. Als dank voor het scheiden van hun afval kunnen inwoners van Haarlem en Zandvoort dan gratis compost ophalen. Doordat we gft (groente- fruit- en tuinafval) en etensresten scheiden, kunnen we er zowel compost als biogas van maken. Zo zorgen we samen voor een duurzamere toekomst.

Praktische informatie
Inwoners van de gemeenten Haarlem en Zandvoort kunnen op onderstaande locaties en tijden twee gratis zakken compost ophalen. Zolang de voorraad strekt.
Haarlem
Tijd: 08:00 tot 15:30 uur
Locatie: VOST, Jan van Krimpenweg 10
Zandvoort
Tijd: 09:30 tot 12:30 uur
Locatie: Remise, Kamerlingh Onnesstraat 20

Van gft en etensresten naar compost, hoe zit dat?
Goed gescheiden gft en etensresten zijn 100% circulair en worden lokaal verwerkt in de regio Noord-Holland. Bij het verwerken van gft en etensresten komt er biogas vrij. Met het biogas uit een volle gft-container kan je bijna een hele dag een huis verwarmen.

Daarnaast wordt er uit een volle groene gft-container van 140 liter zo'n 15 tot 20 kilo compost gemaakt. Boeren, tuinders en gemeenten gebruiken deze compost om de bodem te verbeteren, bijvoorbeeld voor het telen van groenten en fruit of voor plantsoenen. Dat is veel beter voor het milieu dan kunstmest, potgrond en tuinaarde.

Als gft en etensresten bij het restafval belanden, worden ze verbrand. Dit is zonde van de waardevolle grondstoffen die erin zitten en daarnaast veroorzaakt het extra CO2-uitstoot. Daarom roept Spaarnelanden Haarlemmers en Zandvoorters op om gft en etensresten te scheiden.

Meer weten? In deze video legt Spaarnelanden meer uit over gft en etensresten: youtu.be/SrkER-l8Bq8

Hoe scheid je gft en etensresten?

Gft- en etensresten scheid je gemakkelijk met een gft-bakje op je aanrecht. Heb je die nog niet?
Gratis compost op zaterdag 23 maart, de Landelijke Compostdag

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.