Adverteren in HRLM?

Even voorstellen...Demian de Rooij, HRLM87

Sinds 17 juli is Demian de Rooij (46) de nieuwe directeur van popcentrum Slachthuis in Haarlem. Slachthuis is dé muziekfabriek van de stad met onder meer een podium, oefenruimtes en een muziekstudio. Demian neemt een bak aan ervaring mee vanuit zijn functies als general manager bij Q-Factory en directeur bij de NDSM-werf in Amsterdam. Hoog tijd om hem voor te stellen...

Hoelang werk je al in de muziekindustrie? “Vanaf mijn zeventiende. Toen begon ik als vrijwilliger in een poppodium in Leeuwarden,  daarna ben ik doorgerold in allerlei functies. Zo was ik op jonge leeftijd al nauw betrokken bij het eerste stadionconcert van De Kast en ik ben toen veel op tour geweest met verschillende bands. Uiteindelijk ben ik op de NDSM-werf in Amsterdam terechtgekomen. Slachthuis en het terrein eromheen doet me ook echt denken aan de begindagen van die plek. Dat is ook een gebied in ontwikkeling, waarbij cultuur een grote meerwaarde heeft. Slachthuis is een prachtig gebouw met heel veel mogelijkheden en je hebt te maken met een buurt eromheen met oude en nieuwe bewoners. Van die mix word ik erg blij!”

Kende je de popcultuur van Haarlem al een beetje? “Ja, absoluut. Ondanks dat ik in Amsterdam woon, ga ik vaak naar Patronaat, omdat de programmering net iets rauwer is dan die van Melkweg of Paradiso. Bovendien heb ik Haarlem als muziekstad altijd gevolgd en gewaardeerd. Het is een stad waar altijd veel goede bands en artiesten vandaan komen en waar ook veel mogelijkheden voor muzikanten zijn geweest, zoals plekken om te repeteren, op te treden en muziek op te nemen. Eigenlijk was de muziekscene in Haarlem altijd meer in beweging dan in Amsterdam, waar alles min of meer al bepaald is.  Vind ík dan, hè…” 

Waarom wilde je zo graag hier komen werken? “Op mijn zeventiende wist ik al dat ik in de muziekindustrie wilde blijven werken.  En hier zit ik bovenop het vuur. Mijn functie bij Slachthuis is best uniek: een combinatie van gebiedsontwikkeling, popmuziek, subculturen en talentontwikkeling. Er zijn niet veel plekken in Nederland waar dat samenkomt. Ik was er eigenlijk al een tijd op zoek naar; een unieke plek die nog volop in ontwikkeling is. Niet iets wat al helemaal klaar is en waar ik dan rustig achter mijn bureau kan gaan zitten. Sowieso zit ik hier niet vaak op kantoor, ik ben liever op de werkvloer waar alles gebeurt.” 

Stel dat we over vijf jaar terugkijken, wat is er dan veranderd aan Slachthuis? 
“Slachthuis is dan financieel gezond, maar heeft zijn ruige kant niet verloren. Ook is er veel meer samenwerking, niet alleen met bedrijven en instanties die passen bij Slachthuis, maar ook met de buurt. Slachthuis is natuurlijk al een succesvolle samenwerking tussen allerlei verschillende culturele organisaties in Haarlem. En laatst hadden we een buurtborrel waar gemeente, stakeholder, huurders en buurtbewoners elkaar al leerden kennen. Een goed voorbeeld voor de toekomst!” 

Slachthuis Haarlem vind je aan Rockplein 6. Voor meer informatie over Slachthuis zie www.slachthuishaarlem.nl.

 

Tekst: Joost Dobbe
Beeld: Daan de Ruijter

Even voorstellen...Demian de Rooij, HRLM87

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.