Adverteren in HRLM?

In de Grote Zaal valt voor Anna alles op zijn plek, HRLM87

In Nederland laat de Oekraïense pianiste Anna Fedorova haar publiek kennismaken met haar dromerige vertolkingen. Ze gaf concerten in de meest prestigieuze concertzalen van de wereld en ontvangt van alle kanten veel lof. In september zal ze in de PHIL onder meer werken van Rachmaninov, Arenski en Tsjaikovski uitvoeren. 

De eerste keer dat Anna in de PHIL speelde, vroeg ze zich tijdens de voorbereidingen af hoe ze dit optreden zou gaan doen. Ze was toen pas zeventien jaar oud en doodmoe van haar Europese tour samen met een Mexicaans orkest. Uiteindelijk blijkt het concert in de PHIL het hoogtepunt van de tournee te zijn. “Vanaf de eerste noot kreeg ik ineens onwijs veel inspiratie en energie.” 

Ze omschrijft het als een van de mooiste momenten die ze ooit meemaakte in haar muzikale carrière. Enige tijd daarna raakte Anna in gesprek met programmeur klassieke muziek bij de PHIL Liesbeth den Boer die haar aanmoedigde drie concerten samen te stellen voor de PHIL. Een ware eer volgens haar. “Het is een prachtige ervaring geweest”, vertelt ze. Niet alleen de samenwerkingen die ontstonden waren voor Anna een plus, ook is ze helemaal verliefd geworden op de Grote Zaal en Kleine Zaal. “De combinatie van de akoestiek en de muziek is schitterend”, vertelt ze. “En dan ben ik nog niet eens begonnen over hoe prachtig het orgel is.”  

Muziek versterken met beeld
Niet alleen de zalen geven Anna veel inspiratie voor haar optredens, ook mensen zoals Liesbeth dragen daaraan bij. Zo keken ze samen uitvoerig naar de presentatie van de concerten. “Liesbeth is iemand die weet wat ze wil en goede ideeën heeft”, legt Anna uit. “Ze heeft mij aangemoedigd om tijdens corona visuele impressies te maken bij de concerten. Dat was iets dat ik nog nooit had gedaan. Samen met mijn echtgenoot Nicholas Schwartz heb ik gezocht naar beelden die de muziek versterken. Hij heeft de video’s gemaakt. Op deze manier kreeg ik de ruimte om iets nieuws te proberen.”

De getalenteerde pianiste hoeft voorlopig nog geen afscheid te nemen van de PHIL.  Komend seizoen laat zij weer van zich horen tijdens de speciale jubileumconcerten. “Het wordt echt een feest, super dynamisch”, vertelt ze trots. Samen met onder anderen Daniel Rowland (viool), Benedict Kloeckner (cello) en andere bevriende collega’s zal Anna op 16 september unieke stukken spelen waaronder een compositie van haar eigen vader, Borys Fedorov. 

 

Tekst: Victoria van der Werff
Beeld: Marco Borggreve

In de Grote Zaal valt voor Anna alles op zijn plek, HRLM87

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.