Adverteren in HRLM?

Twee top aanwinsten voor de Dreef, Stadsnieuws

Het roze beeld ‘Spreading the love’ van Frank Straatman en het goudkleurige beeld ‘The Successor’ van het internationaal bekende Atelier Van Lieshout staan sinds deze week op de Dreef in Haarlem. Ze maken deel uit van de Beeldengalerij langs de Dreef en door de Haarlemmerhout.

De beelden werden feestelijk onthuld door wethouder cultuur Diana van Loenen en Ruud Lapré, emeritus hoofdleraar en auteur bij de muziekkoepel in de Haarlemmerhout. Spreading the love toont een menselijke figuur die met zijn handen boven zijn hoofd een hartje maakt. Dit liefdesgebaar is de link met de titel. Deze uitdrukking komt ook voor in straattaal en heeft naast een liefdevolle betekenis dan vaak een tegenovergestelde of negatieve betekenis. In het beeld kun je dat goed zien. De onmogelijke positie van de in elkaar gevouwen benen wijst op tegenstrijdigheden van de figuur. Hij doet stoer, maar twijfelt ook; hij lijkt zelfverzekerd, maar vindt het moeilijk keuzes te maken.   

The Successor van Atelier Van Lieshout drukt spijt, teleurstelling en schaamte uit. Het is allemaal af te lezen aan dat voorovergebogen hoofd, die naar binnen gekeerde schouders en die lappenpop als laatste houvast. Hoewel The Successor  een minimalistisch uitgevoerd beeld is – er is geen gezicht met bedroefde ogen of een pruillip en de figuur ontbeert zelfs vingers – heeft het een enorme zeggingskracht. Het is een archetype dat universeel herkenbaar is en waar iedereen zich mee kan vereenzelvigen. Iedereen, behalve de maker Joep van Lieshout dan. Die heeft nooit last van schaamte en spijt vindt hij zonde van de tijd. 

Twee top aanwinsten voor de Dreef, Stadsnieuws

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.