Adverteren in HRLM?

Sebastian Mikolajczak ontvangt penningprijs Teylers Museum, Stadsnieuws

Een penning met kleine blauwe plastic flesjes erin, samengeklonterd tot een eiland, drijvend in echt water. Scheherazade met spelden in zich gestoken, verwijzend naar een roep om vrijheid voor vrouwen in Saoedi-Arabië. De hamertjes van een schrijfmachine die het portret van schrijver Samuel Beckett lijken te creëren. Een Medal of Dis/Honour voor de daden van Russische soldaten, waarin een kogelhuls is verwerkt. Dit zijn vier voorbeelden uit het veelzijdige oeuvre van de Poolse kunstenaar Sebastian Mikolajczak (1975), die op donderdag 8 juni de vijfjaarlijkse Jaap van der Veen/Teylers Museum Prize for the Contemporary Art Medal in ontvangst nam in Teylers Museum.

De prijs is een internationale onderscheiding voor hedendaagse penningkunst en wordt toegekend aan een kunstenaar wiens werk veelbelovend is voor de toekomst. De prijs bestaat uit 10.000 euro, een publicatie en een presentatie in Teylers Museum. De prijs is ingesteld door de in 2022 overleden verzamelaar en schenker Jaap van der Veen, in samenwerking met Teylers Museum. Jan Pelsdonk, conservator van de Numismatische Collecties, zegt: "Wij zijn Jaap van der Veen bijzonder dankbaar dat hij met zijn nalatenschap veelbelovende kunstenaars ondersteunt. De prijs sluit aan bij de eeuwenoude traditie van Teylers Museum om kunst en wetenschap te bevorderen en hedendaagse ontwikkelingen in het museum te tonen."

De jury, bestaande uit Philip Attwood (voormalig hoofdconservator van het Department of Coins and Medals van het British Museum en president van de International Art Medal Federation FIDEM), Jan Pelsdonk (conservator van Teylers Museum), Marjan Scharloo (voormalig directeur van Teylers Museum) en Tetsuji Seta (vorige winnaar van de prijs, uit Japan), koos Mikolajczak als winnaar uit vijf genomineerden.

Wereldpolitiek
Het werk van Mikolajczak onderscheidt zich door een onverwachte toepassing van de meest uiteenlopende vormen en materialen. Het ontwerp en de materialen dienen altijd de boodschap die de kunstenaar wil overbrengen. Zijn penningen bestrijken een breed scala aan onderwerpen, variërend van grote gebeurtenissen in de wereldpolitiek tot meer persoonlijke zaken. Zijn interpretaties zijn urgent en gelaagd, vaak met een vleugje humor dat - afhankelijk van het onderwerp - wrang of vriendelijk kan zijn.

The World and its People
Ter gelegenheid van de prijsuitreiking wordt de Engelstalige publicatie "The World and its People - Art Medals by Sebastian Mikolajczak" uitgebracht, geschreven door kunstcriticus en auteur Hans den Hartog Jager. In de vernieuwde Penningvitrine van Teylers Museum is een brede selectie van het werk van Mikolajczak te zien tot en met 1 oktober.

Teylers Museum heeft een uitzonderlijke collectie met zo'n 18.000 munten en penningen, die zijn oorsprong vindt in de collectie van Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778). Het is de oudst bewaard gebleven particuliere penningverzameling in Nederland. Het verzamelgebied strekt zich uit van de zevende eeuw voor Christus tot aan de huidige tijd.

 

Beeld: Hilde De Wolf

Sebastian Mikolajczak ontvangt penningprijs Teylers Museum, Stadsnieuws

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.