Adverteren in HRLM?

Jong Talent: Lucas Rens, HRLM85

Lucas Rens (21) is een talentvolle singer-songwriter uit de regio Haarlem. Hij stond in de finale van de Rob Acda Awards in Patronaat en staat binnenkort op het podium in Duitsland. Zijn muziek is te omschrijven als een mix van electropop en singer-songwritermuziek. 

Wanneer ben je begonnen in de muziek? “Sinds mijn zesde speel ik al piano. Dat was mijn eerste kennismaking met muziek, maar ik ben serieus met muziek maken begonnen toen ik in de zesde klas van de middelbare school zat. Op een bepaald moment ging er bij mij een knop om en dacht ik: dit wil ik doen!  Toen heb ik zangles genomen en daarna heb ik geleerd om gitaar te spelen en muziek te produceren. Zodoende begon ik op een gegeven moment met eigen liedjes schrijven.”

Kun je meer vertellen over dat bepaalde eureka-moment? “Ik speelde altijd met andere bandjes mee op de piano of ik begeleidde vrienden tijdens optredens. Maar ik had toch steeds meer de behoefte om mijn eigen muziek te gaan maken. Ik hoorde altijd al hele eigen liedjes in mijn hoofd, waar ik uiteindelijk iets mee wilde gaan doen. De afgelopen jaren ben ik bezig geweest om genoeg skills onder de knie te krijgen om daadwerkelijk mijn eigen muziek te maken. Inmiddels heb ik een geweldige band om me heen en krijgen we steeds meer optredens!”

Volg je inmiddels ook een opleiding daarvoor? “Jazeker! Ik zit op de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. Daar woon ik nu ook op kamers. Ik heb een studio in mijn kamer, dus dat werkt prima met het schrijven en opnemen van nieuw materiaal.”

Op Spotify zag ik tussen Engelstalige songs van jou één Nederlandstalig lied. Schrijf je in beide talen? “Dat Nederlandse lied, Gouden Water, heb ik in opdracht van mijn roeivereniging met andere artiesten geschreven. Ik schrijf normaal gesproken eigenlijk alleen maar Engelstalige liedjes...”

Wat is het thema in jouw liedteksten? “Ik schrijf meestal over de oplevende bitterzoete momenten van het liefdesleven. De mooie en wat minder leuke kanten van de liefde dus.”

Waar ben je momenteel allemaal mee bezig? “Vooral veel schrijven, opnemen, liedjes uitbrengen en optreden. Onlangs heb ik met mijn band zelfs in Duitsland opgetreden. Dat was in Osnabrück, dat is de zusterstad van Haarlem.  We hebben ons ook aangemeld voor de Popronde. Het zou supertof zijn om aan dit rondreizend muziekfestival mee te mogen doen. Maar ons uiteindelijke doel is om over anderhalf jaar op heel veel festivals te spelen.”

Wat heeft Haarlem voor jou betekend in je muzikale ontwikkeling? “Dan noem ik toch wel direct de Haarlemse Popscene On Tour.  Toen ik nog op de middelbare school zat heb ik daaraan meegedaan. Het is laagdrempelige reeks van optredens die je kunt geven in verschillende Haarlemse cafés. Ik heb daar ontzettend veel geleerd op het gebied van zingen, gitaarspelen en performen. Iedere maand had ik wel een optreden en daar werkte ik dan steeds naartoe. Ik heb zoveel geleerd van die tijd!”

Meer informatie over Lucas vind je op linktr.ee/lucasrens.

 

Tekst: Joost Dobbe

Jong Talent: Lucas Rens, HRLM85

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.