Adverteren in HRLM?

Kim Theloosen over de Trompstraat, HRLM84

Al 21 jaar woont Kim met veel plezier in de Trompstraat. Samen met haar man Marc en zoon Luc, dochter Emma studeert in het buitenland en dochter Helena is inmiddels het huis uit. De Trompstraat is een lange straat met jaren ’30 woningen in de Zeeheldenbuurt, onderdeel van de wijk Houtvaartkwartier. 

Ten eerste: ben je een echte Haarlemmer? 
“Nee en ik ben zelfs geen Nederlander! Ik kom uit Texas, Amerika, en woon nu alweer 26 jaar in Nederland. Mijn man is oorspronkelijk Nederlander, maar hij is opgegroeid in Amerika. Hij wilde altijd graag gaan wonen en werken in Nederland, dus vandaar dat we hier terecht zijn gekomen. Eerst hebben we negen maanden in Den Haag gewoond, maar uiteindelijk kwamen we in Haarlem terecht, omdat we het zo’n prachtige stad vonden.”

Wat vinden jullie zo mooi aan Haarlem?
Oh my god, Haarlem is gewoon prachtig! Ik ben zeer geïnteresseerd in kunst en cultuur en Haarlem is daar een prachtige stad voor. Het is ook de grootste kleine stad die ik ken. Je hebt nog steeds het stedelijke gevoel, maar met een kwartiertje lopen zit je hier ook weer middenin de rust.”

Ben je toen naar Haarlem verhuisde, direct in de Trompstraat gaan wonen?
“Nee, we vonden eerst een appartement aan de Zijlweg. Daar is onze dochter Helena geboren. Daarna kochten we een bovenwoning aan de Hyacintenlaan. Daar werd onze tweede dochter Emma geboren. 21 jaar geleden verhuisden we uiteindelijk naar de Trompstraat waar onze zoon Luc is geboren.”

Wat is er zo leuk aan de Trompstraat?
“Het is een hele rustige en kindvriendelijke straat. Er gebeurt niet zoveel, maar dat vind ik juist heerlijk. Vooral toen de kinderen nog klein waren, vonden wij het belangrijk dat zij veilig konden buitenspelen. En dat kan vanuit ons huis prima. Er is hiervoor een speeltuintje en aan het einde van de straat, aan het Theemsplein, heb je de grote speeltuin Jeugdland. Als er iets aan de hand was, konden mijn kinderen altijd wel bij iemand aan kloppen voor hulp. Dat vond ik heel bijzonder, omdat ik in Amerika ver weg van anderen woonde.”

Dus er heerst een gemoedelijke sfeer in de straat?
“Zeker weten! Ik ken natuurlijk niet iedereen, maar met de buren om ons heen hebben we het goed. Zo hebben onze buren vaak op onze kinderen gepast en heb ik zelfs van de buurvrouw Nederlands koken geleerd! Met andere buren hebben we samen een bootje dat hierachter aan de Lorentzkade ligt. En we organiseren ook weleens feestelijke Burendagen en dan leer je ook weer nieuwe mensen kennen.” 

Zijn er ook mindere dingen over de straat te noemen?
“Het is soms wel passen en meten met verkeer, vooral met parkeren. Soms staan er weleens auto’s van buiten de wijk wat langer geparkeerd in onze straat. Wat dat betreft zou ik het invoeren van betaald parkeren niet erg vinden. Verder wonen we in een rijtjeshuis. Een nadeel hiervan is dat best gehorig is, maar een voordeel is dat je altijd voor hulp bij de buren kunt aanbellen. Voor heb ik gelukkig wel vrij uitzicht. Dat is best uniek voor deze straat.”

Is er door de jaren heen veel veranderd in de buurt?
“Toen wij in de Trompstraat kwamen wonen, woonden hier vooral wat oudere mensen. De laatste jaren zijn er veel meer jongere gezinnen komen wonen en dat is alleen maar gezellig. En het aantal bestelbusjes door de straat, mede dankzij de coronatijd, is ook toegenomen. Verder zijn er winkels in de buurt weggegaan en bijgekomen. Zo had je vroeger nog een bakker aan het Theemsplein. Dat was handig en gezellig. Op de zaterdag stuurden we Helena erop uit om croissantjes voor ons te halen.”

Blijf je voorlopig in de Trompstraat wonen?
“Zeker weten! De straat heeft ook een perfecte ligging voor een van mijn hobby’s: wandelen. Vanuit de straat ben je zo bij de weilanden en loop je daarna richting Elswout. De Trompstraat heeft precies wat wij willen: dichtbij de stad, maar ook dichtbij de rust en de natuur.”

Tekst: Joost Dobbe
Fotografie: Anouk De Kleermaeker

Kim Theloosen over de Trompstraat, HRLM84

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.