Adverteren in HRLM?

‘We benaderen anderen zoals wij zelf behandeld willen worden’, HRLM84

Bij Fysiotherapie Leidsevaart lopen jaarlijks een paar duizend patiënten naar binnen op zoek naar optimale hulp die aansluit bij hun behoeften. Echtpaar Marieke en Marc Goedknegt vertellen over hun succesvolle bedrijf en verklappen hoe je de ideale werksfeer creëert.  

De praktijk verhuisde in totaal drie keer voor de definitieve vestiging op de hoek van de Leidsevaart en Adriaan de Jongestraat. De naam van de praktijk heeft nooit hoeven veranderen aangezien alle verhuizingen plaatsvonden aan de Leidsevaart. De praktijk opent in 1980 en zes jaar later zet de huidige eigenaar Marc Goedknegt zijn eerste stap in de praktijk. “Er waren vier fysiotherapeuten werkzaam en ik kwam daar als manueel therapeut bij.” Twee jaar later wordt hij mede-eigenaar in de maatschap; inmiddels is hij al vijftien jaar als enige de trotse eigenaar van deze fysiotherapiepraktijk. 

Dynamisch
Hij leert zijn vrouw Marieke kennen tijdens zijn studie aan de Haarlemse Academie voor Fysiotherapie. Hij legt uit dat fysiotherapie in die tijd een erg populaire studierichting was. “Ik vond het een interessant vak waar ik zowel individueel als in groepsverband kon werken.” Vooral het analyseren en uitzoeken van allerlei complexe klachten heeft zijn voorkeur. Een divers werkveld waar samen met de patiënt kan worden gekeken naar een goede oplossing, dat is precies wat Marc zoekt. Dat is dan ook wat hij wil laten doorschijnen in zijn eigen praktijk. “We werken met cliënten van alle leeftijden en aandoeningen, voor wie velerlei mogelijkheden zijn. We kunnen hier alle kanten op en proberen iedereen te helpen.” 

Marieke koos voor de opleiding omdat ze het zo dynamisch vond. Lekker bezig zijn met verschillende zaken spreekt haar aan. Eerst werkt ze een tijd in verpleeghuis Boerhaave, daarna werkt ze tien jaar als fysiotherapeut bij Marc. Wanneer ze vier puberende kinderen in huis hebben, besluit ze het werk tijdelijk neer te leggen. “Het was thuis druk, het was in de praktijk druk en dan wordt het onrustig”, legt ze uit. Daarnaast was ze zelf een beetje uit het vak fysiotherapie gegroeid en op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ze focust zich enige tijd op uitzoeken wat ze nu eigenlijk wel wil. “Toen de kinderen groter waren vroeg Marc of het mij niet leuk leek om als officemanager onze al aanwezige officemanager te assisteren”, vertelt ze. En dat bleek een goede keuze te zijn geweest. “Vanaf moment één vond ik het fantastisch.” 

“Dat Marieke een achtergrond heeft als fysiotherapeut is erg plezierig”, vertelt Marc. “Als iemand zich meldt, dan weet zij als de beste welke therapeut het best bij iemand past.”  

Geen voorkeurspositie
Inmiddels werkt niet alleen Marieke in de praktijk, maar ook zoon Martijn en dochter Eveline. Of dat de bedoeling was? “Nee, dat is eigenlijk gewoon zo gelopen”, vertelt Martijn die momenteel ook werkzaam is als fysiotherapeut in de praktijk aan de Leidsevaart. Als kind had hij wel al interesse in het vak van zijn ouders. Hij kwam vanaf jongs af aan al in de praktijk en gaat ervan uit dat het zeker een invloed op hem heeft gehad. “Toen ik ging studeren heb ik besloten te kiezen voor fysiotherapie.” Dochter Eveline werkt samen met haar moeder en collega Lies als officemanager. “Zij heeft een diploma officemanagement”, vertelt Marieke. “Tijdens de middelbare school en haar studie had ze een bijbaantje in de praktijk en nu werkt ze vier dagen in de week. Ze is een waardevolle kracht voor ons.”

Toch wil Marc duidelijk maken dat het hier niet om een familiebedrijf gaat. “Het is niet van grootvader naar vader gegaan”, legt hij uit. Alle vier zien zij het als een bedrijf waar zij toevallig allemaal samen werken. Martijn geeft aan dat hij in de toekomst graag verbonden blijft aan de praktijk, hij bekwaamt zich momenteel in de organisatorische zaken. Het belangrijkst voor Marc is dat er een gemoedelijke sfeer binnen het bedrijf hangt. Naast dat het duidelijk is dat alle collega’s goed met elkaar overweg kunnen, valt het ook op dat velen al lange tijd bij Fysiotherapie Leidsevaart werken. “Het is onwijs leuk om te zien dat wanneer iemand hier als stagiair begint, hier op veertigjarige leeftijd nog steeds werkt en inmiddels ook een gezin heeft”, zegt hij trots. Het is duidelijk dat hier met twintig medewerkers in een hecht team wordt samengewerkt en dat iedereen bewondering heeft voor elkaars werkwijze. Marieke legt uit dat de praktijk zijn groei heeft te danken aan de werknemers. “Door cliënten wordt naar onze therapeuten gevraagd omdat ze zoveel goeds te bieden hebben.” De praktijk biedt de mogelijkheid tot interne verwijzing indien nodig. Er is onderlinge samenwerking tussen de therapeuten ten behoeve van de cliënt.  

Voor de familie Goedknegt is het geen probleem om met elkaar te werken. “Marc en ik hebben de afspraak dat hij de eindbeslissingen neemt”, vertelt Marieke. “Wij denken over alles mee, maar hij is eindverantwoordelijk. Iedereen is in loondienst.” Het geheime recept voor dit succes is dat de familieleden zich niet anders opstellen dan de andere collega’s. Er is geen sprake van een voorkeurspositie en zo voelt het ook niet. “Zelfs aan de telefoon zeg ik mijn achternaam niet. Ik wil voorkomen dat mensen dat verkeerd opvatten”, zegt Marieke. Dit interview is dan ook iets waar ze goed over hebben nagedacht. Marc legt uit dat ze eigenlijk nooit zoiets als familie doen. “We kruipen voor dit gesprek niet in een behandelkamer. Iedereen weet waar we het over gaan hebben en daarom zitten we tijdens dit gesprek in de algemene ruimte.”

Vertrouwen en waardering
Het is duidelijk te merken dat iedereen in het team van Fysiotherapie Leidsevaart elkaar respecteert. Allemaal vinden ze het van belang om een voorbeeldfunctie te hebben voor de patiënten. Officemanager Lies werkt al dertig jaar bij de praktijk en fietst elke dag van Hoofddorp naar Haarlem. “Als we het over fit zijn hebben, dan is zij het grote voorbeeld”, vertelt Marc. Op vrijdag wordt er geregeld door collega’s een potje padel gespeeld om het weekend in te luiden. 

“Bijzonder”, noemt zoon Martijn de werkethiek van zijn ouders. Hij weet dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Volgens Marieke komt dat omdat de basis van haar relatie met Marc vanaf het begin al goed was. “Als we het niet leuk zouden hebben, dan had dit nooit gewerkt.” Hun wederzijds vertrouwen en waardering is voor hen dan ook het belangrijkst. “Het klopt gewoon. Je kan denken over de nadelen van samen werken, maar ik zie alleen maar voordelen”, zegt Marc. Elke ochtend gaat het stel voor werk hardlopen en aan het eind van de dag wandelen ze een stuk. “Het is leuk om aan je conditie te werken”, zegt Marc. “Marieke zit de hele dag, ik sta de hele dag op mijn benen, dus als je niet fit bent wordt het werk snel zwaar.” 

Momenteel liggen er plannen op tafel om de praktijk uit te breiden. Samen met de eigenaar van het pand wordt gekeken hoe er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de ruimte aan de Leidsevaart. Daarnaast zal er ook een vernieuwde locatie komen bij de Koninklijke HFC. Hier zal het team zich richten op meerdere aandoeningen dan alleen sportblessures. De toekomst ziet Marieke dan ook rooskleurig in. “We blijven groeien en dat is prachtig.”

 

‘We benaderen anderen zoals wij zelf behandeld willen worden’, HRLM84

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.