Adverteren in HRLM?

Haarlemse Sleutelfiguren nemen Pieter Teylers Huis over, Stadsnieuws

Tijdens Thuis bij Teylers wordt Pieter Teylers Huis overgenomen door de acht Sleutelfiguren die sinds 2021 aan Teylers Museum zijn verbonden. Deze Haarlemmers werken ieder op hun eigen manier in de verschillende wijken van de stad aan een betere samenleving voor iedereen, net zoals Pieter Teyler dat deed in de achttiende eeuw. Tussen 25 maart en 8 april – de geboorte- en sterfdatum van Pieter Teyler – laten ze zien hoe zij dat nú doen. Kom langs en laat je rondleiden door kindergidsen, leer tijdens een theeceremonie meer over de laatste Nobelprijswinnaars of zie het huis tot leven komen in een dansperformance.

Eind november 2021 opende Pieter Teylers Huis voor het publiek, als nieuwe vleugel aan Teylers Museum, het oudste museum van Nederland. Pieter Teyler was een rijke Haarlemmer, die de wens had om de wereld voor iedereen mooier te maken door kunst en wetenschap. Na zijn dood werd met zijn fortuin de Ovale Zaal gebouwd, die in 1784 geopend werd. Je betrad de Ovale Zaal - toen nog het hele museum - door de lange gang van zijn voormalige woonhuis.

Sleutelfiguren, verbinding met de samenleving
Na een grondige restauratie is het huis klaar voor de nieuwe tijd. Gamze, Gene, Luuk, Mike, Neide, Renate, Vincent en Yvonne vormen de Sleutelfiguren. Zij helpen mee om van het huis een plek van en voor de stad te maken, een plek van inspiratie en bezieling. Allemaal op hun eigen manier belichamen zij het gedachtegoed van Pieter Teyler, in feite zijn zij de Teylers van nu. “Voor Pieter Teyler was het belangrijk dat iedereen mee kan doen,” zegt docent speciaal onderwijs Vincent Lamers. “Met die gedachte zet ik mij in voor inclusie van mensen met een beperking. Voor Thuis bij Teylers verbind ik 10 middenbouwleerlingen van basisschool voor speciaal onderwijs De Parel met 18 leeftijdsgenoten van basisschool De Piramide. Ze maken een serie portretten van elkaar. De kinderen hebben onder andere geleerd: ieder heeft zijn eigen verhaal, speciaal zijn we allemaal. De portretten zijn tijdens Thuis bij Teylers te zien.” Neide Bastos van Stichting Kunstnest uit Schalkwijk heeft in 10 weken een groep kinderen tussen de 7 en 12 jaar opgeleid tot heuse museumrondleiders. “Ik ben ervan overtuigd dat creatief ’maken en doen’ helpt om denken en voelen te bevorderen en om daardoor een vollediger mens te worden.”

Buurtband en Wereldmuziekschool
Kijk op teylersmuseum.nl voor de activiteiten van alle Sleutelfiguren en bekijk het blokkenschema. Er zijn van 25 maart t/m 8 april ook extra rondleidingen door het huis, er is een optreden van de Buurtband en de Wereldmuziekschool verzorgt de muzikale kindertour Spoken in Teylers Huis (3 t/m 7 jaar). Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Er is wel een ticket voor het museum nodig. Alleen voor Spoken in Teylers Huis geldt een kleine toeslag.

Haarlemse Sleutelfiguren nemen Pieter Teylers Huis over, Stadsnieuws

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.