Adverteren in HRLM?

The Creature biedt nieuw perspectief op psychische kwetsbaarheid, Stadsnieuws

Het universum van The Creature is een samenwerking tussen theatercollectief Tijd van de Wolf, de Schuur, Museum van de Geest en GGZ-instelling Het Huis en bestaat uit een installatie en een contextprogramma. In de binnentuin van het museum staat dit jaar een bijzondere installatie met de wisseling van de seizoenen van gedaante verandert. Jongeren die in behandeling zijn bij Het Huis zullen als performers binnen de installatie optreden. Gedurende het jaar vinden rituelen, gesprekken, workshops en performances plaats bij de Schuur, in het museum en op andere locaties in Haarlem. 

In december van het afgelopen jaar meldde het Trimbos Instituut dat veel Nederlanders kampen met psychische problemen. Onder jongvolwassenen is het nog veel erger - bijna de helft (44) zegt last te hebben van mentale problemen. Theatermaker Alexandra Broeder nodigt het publiek uit om op een andere manier naar psychische kwetsbaarheid te kijken: “We leven in een tijd waarin steeds meer jongeren vastlopen. Maar hebben we nu te maken met een zieke generatie of een zieke maatschappij? Wat als we deze jongeren als klokkenluiders gaan zien, in plaats van als individuele, geïsoleerde probleemgevallen? Wat brengen zij dan aan het licht. En wat zegt dit over onszelf?". De aftrap voor deze samenwerking is op 23 februari met De langste nacht, een rituele tocht van de Schuur naar de Doopsgezinde Kerk. Op 18 maart is de openingsceremonie van de installatie The Creature in Museum van de Geest, voortgekomen uit het brievenproject The Sheeptown Project in 2021/2022 en het Engelenproject in 2022.

The Creature: een installatie in een jaar van transformatie
In het midden van de speciaal daarvoor aangelegde binnentuin van het museum wordt een plek gecreëerd voor een wezen tussen mens, plant en dier - The Creature - dat gedurende 2023 met de seizoenen mee verandert. Er zijn vier momenten, overgangsrituelen, waarop jongeren verbonden aan GGZ-instelling Het Huis, in performances het publiek meenemen in de nieuwe gedaante van de installatie. De installatie, vormgegeven door scenograaf Sacha Zwiers en met een geluidsdesign van componist Roald van Oosten, nodigt je uit naar binnen te keren en is tijdens de openingstijden van het museum te ervaren.

Contextprogramma en rituele tocht
In het contextprogramma rondom The Creature nodigen we met onze partners het publiek uit om anders te kijken naar psychische kwetsbaarheid en ontvankelijk te zijn voor hun eigen kwetsbaarheid. Met onder andere filmvertoningen, samenkomsten, rituelen, workshops en gesprekken, creëren we ruimte voor dit kantelende beeld. De eerste uitingsvorm van deze samenwerking is De langste nacht, een rituele tocht vanuit de Schuur naar de Doopsgezinde Kerk in Haarlem. Een nieuw ritueel, ontwikkeld door Alexandra Broeder in samenwerking met pastor en programmamaker Arjan Broers van de Amsterdamse Dominicuskerk, om je te ontslaan van de prestatiedruk, waar vooral jongeren onder gebukt gaan. Het opgroeien zonder spirituele dimensie en zonder het gevoel in samenhang met anderen te bestaan, draagt hier aan bij.

Over Tijd van de Wolf
Tijd van de Wolf is het theatergezelschap rond theatermaker Alexandra Broeder, componist Roald van Oosten en scenograaf Sacha Zwiers. Tijd van de Wolf ziet in de huidige tijd, met haar oplossingsgerichte oriëntatie op psychische problemen en economische visie op het menselijk bestaan, weinig ruimte voor vragen rondom onze existentie en hoe in samenhang met anderen te leven - hoe mens te zijn tussen hemel en aarde. Daarom creëert Tijd van de Wolf ruimte en aandacht voor het niet weten, de ontregeling en de verwondering met voorstellingen, performances, gesprekken en rituelen.

Meer informatie en kaarten:
Opening universum van The Creature
23 februari 2023 20:00 | De langste nacht
https://www.schuur.nl/theater/de-langste-nacht

Installatie The Creature

The Creature, de installatie in de binnentuin van Museum van de Geest is vanaf 18 maart tijdens openingstijden van het museum te bezoeken.

Op vier momenten in 2023 wordt de nieuwe gedaante van de installatie geopend met openbare performances:
18 maart | eerste overgangsritueel The Creature
15 juli | tweede overgangsritueel The Creature
14 oktober | derde overgangsritueel The Creature
16 december | vierde en laatste overgangsritueel The Creature

Locatie: Museum van de Geest: Schotersingel 2 Haarlem 
https://museumvandegeest.nl 

Het contextprogramma wordt komende periode bekend gemaakt.Voor de ontwikkeling van de installatie en het contextprogramma hebben Tijd van de Wolf en Museum van de Geest financiële ondersteuning gekregen vanuit Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Noord-Holland en gemeente Haarlem. Tijd van de Wolf ontvangt naast subsidie van het Fonds Podiumkunsten een driejarige ondersteuning van het Vriendenloterij Fonds. De Schuur wordt voor de samenwerking met Tijd van de Wolf financieel ondersteund door het VSBfonds.

 

The Creature biedt nieuw perspectief op psychische kwetsbaarheid, Stadsnieuws

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.