Adverteren in HRLM?

Even voorstellen…Lidewij de Koekkoek, HRLM81

Sinds 1 maart is Lidewij de Koekkoek algemeen directeur van het Frans Hals Museum. Zij volgt Ann Demeester op, die nu als directeur van het Kunsthaus in Zürich werkzaam is. HRLM sprak Lidewij in Haarlem.

Kun je in het kort vertellen waar je hiervoor hebt gewerkt?
“Dit is mijn derde baan als museumdirecteur. De eerste directeursfunctie was bij het Stedelijk Museum Alkmaar. Een heel bijzonder stadsmuseum met een mooie collectie kunst vanaf de 16de tot de 20ste eeuw. Daar heb ik acht jaar gewerkt. Daarna ben ik directeur geworden van Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Een heel ander museum, rondom het leven en werk van een van de grootste kunstenaars ooit. Daar heb ik vijfenhalf jaar ook met heel veel plezier gewerkt.”

Waarom wilde je zo graag bij het Frans Hals Museum aan de slag?
“Vanwege heel wat redenen, ik zal de belangrijkste opnoemen… Het Frans Hals Museum is een bijzonder en ongelooflijk prachtig museum. De collectie is ongeëvenaard en internationaal bekend, de werken van Frans Hals komen in elk kunstgeschiedenisboek voor. Daarnaast vond ik het leuk om weer in een museum te werken dat van de stad is, zoals destijds in Alkmaar. Het Frans Hals Museum is echt voortgekomen uit de geschiedenis van Haarlem, de hele collectie en het gebouw zijn ook eigendom van de stad. En het is natuurlijk een prachtige werkplek met veel historische gebouwen, zoals de Vleeshal en het Oudemannenhuis.”

Waar is jouw liefde voor kunst en musea ontstaan?
“Dat is er met de paplepel ingegoten. Mijn ouders hebben ons, mijn broers en ik, altijd op een hele leuke manier meegenomen naar musea, mooie steden en andere bijzondere plekken. Daarbij hield ik als kind al enorm van tekenen, wat ik vooral van mijn vader heb meegekregen. Lange tijd wilde ik dan ook kunstenaar worden, totdat ik ontdekte dat ik een middelmatige kunstenaar zou worden en ik het eigenlijk veel leuker vond om kunst van anderen te bestuderen. Dus ben ik kunstgeschiedenis in Leiden gaan studeren.”

Woon je trouwens in Haarlem?
“Ja, sinds zeven jaar woon ik in Haarlem. Daarvoor woonde ik in Amsterdam, waar ik ook geboren ben. Een groot deel van mijn jeugd heb ik in het buitenland gewoond, in België en in de Verenigde Staten. Ik heb dus op veel plekken gewoond, maar in Haarlem voel ik me nu echt thuis. Haarlem heeft een van de mooiste binnensteden van Nederland en je bent hier ook zo in de natuur.”

Zijn er nog wat nieuwtjes te melden vanuit het Frans Hals Museum?
“Jazeker! We zijn nu bezig met onze nieuwe tentoonstelling “Nieuwkomers”, die dit najaar opent. “Nieuwkomers” gaat over de kunstenaars die eind 16de eeuw vanuit Vlaanderen en Vlaams-Brabant naar Haarlem vertrokken, zo ook Frans Hals met zijn ouders toen hij nog heel jong was. Zij moesten een nieuw leven opbouwen in een stad die ze niet kenden. Deze Vlaamse kunstenaars droegen bij aan de bloei van de Haarlemse kunst. Naast dat je kunt genieten van hun kunst, gaat de tentoonstelling ook over hoe belangrijk het is om als stad nieuwkomers te verwelkomen. Destijds werden ook specifieke buitenlandse lieden door Haarlem uitgenodigd om de stad na de stadsbrand in 1576 weer op te bouwen. Denk aan ambachtslieden, bouwmeester, linnenmakers en damastwevers.Verder gaan we dit najaar beginnen met de herinrichting van onze binnentuin en met een opknapbeurt voor ons entreegebied. De winkel, entreebalie en garderobe worden aangepakt, zodat alles er in het voorjaar pico bello uitziet. Uiteindelijk willen we ook vanaf de straatkant een meer open gevoel creëren, zodat mensen snappen dat je ook gratis de tuin, de museumwinkel en het museumcafé binnen kan lopen. In onze Studio F-workshopruimte vragen we bezoekers mee te denken over het gebruik van de nieuwe tuin. In november hebben we een spannende nieuwe video-tentoonstelling. In onze locatie Hal, aan de Grote Markt, kun je dan hedendaagse kunstvideo’s beleven rondom het thema nachtcultuur. Dat gaat dus over de nacht, uitgaan, jongeren, muziek, dans en zelfexpressie. Erg leuk voor jong en oud!”

Voor meer informatie zie www.franshalsmuseum.nl. Het museum heeft twee locaties in het centrum van Haarlem: Hof (Groot Heiligland 62) en Hal (Grote Markt 16). 

Tekst: Joost Dobbe. Fotografie: Jacqueline de Haas. 

Even voorstellen…Lidewij de Koekkoek, HRLM81

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.