Adverteren in HRLM?

Bernt Schneiders: na drie jaar wachten eindelijk aan het roer, HRLM79

Het heeft even mogen duren. Oud-burgemeester Bernt Scheiders wordt in 2019 benoemd als voorzitter van Bevrijdingspop Haarlem, maar door de pandemie komt er niets van terecht. Drie jaar later heeft hij de eerste editie achter de rug en spreekt hij over de magie van het bekende Haarlemse festival en vrijheid. 

Laat ik meteen met de deur in huis vallen. Bernt, wat betekent vrijheid voor jou?
“We leven momenteel in een fantastische tijd waar wij veel vrijheid kennen. Als je de televisie aanzet weet je precies hoe het is om in vrijheid te leven. Dan weet je ook precies om welke waarden het gaat. Denk aan vrijheid van meningsuiting, over beschikkingsrecht en dat soort dingen. Dat betekent vrijheid voor ons in tegenstelling van wat we zien in de Oekraïne momenteel. We kunnen zelf bepalen hoe we ons leven willen invullen.”

Je bent natuurlijk al drie jaar voorzitter van Bevrijdingspop, maar nu mag is deze functie voor jou eindelijk uitvoerend. Wat draagt zo’n festival bij aan de stad? 
“Het is inderdaad het derde jaar, maar de eerste jaren waren wel vanuit de optiek van het bestuur van Bevrijdingspop vrij ingewikkeld. We waren constant bezig met afwegen of het wel of niet mogelijk was. Gelukkig gaat het nu goed. Zonder andere festivals te kort te doen, denk ik dat we echt wel kunnen zeggen dat dit hét festival van Haarlem is. Het is een fantastisch mooi festival en ik ervaar het echt als een community. Zeker met driehonderdvijftig betrokken vrijwilligers. Het hoort gewoon echt bij Haarlem en het is een verbindend festival.”

Wat maakt jou nu de ideale voorzitter?
“Wat ik wel kan is een grote groep met verschillende belangen van A naar B sturen. Je moet een bindend persoon zijn die mensen gewoon kan enthousiasmeren om de goede dingen te doen zodat de trein niet ontspoort. Zeker binnen een vrijwilligersorganisatie heb je geen baas of hiërarchie en is dat mogelijk. Het is uniek dat Bevrijdingspop geheel op vrijwilligers draait.”

Geeft Bevrijdingsdag geen dubbel gevoel door wat zich momenteel afspeelt in de Oekraïne?
“Dat heeft het zeker en Oekraïne is op Bevrijdingspop ook zeker aan bod gekomen. Zo waren er bijvoorbeeld verschillende sprekers tijdens het ontsteken van de vlam om vijf voor vijf, en was er ook een tent waar het thema verder werd benoemd. Toch wilden wij voorkomen dat het een festival zou worden dat geheel in het teken stond van de Oekraïne. Dan zou je bijna vergeten wat er hier in Nederland is gebeurd en wat zich verder in de wereld nog voor narigheid plaatsvindt.” 

Herdenken en het vieren van vrijheid gaan hand in hand. Hoe houd je daar rekening mee?
“De bedoeling is dat het festival de bezoekers iets meegeeft. Het is natuurlijk een leuk festival, maar de oorspronkelijke gedachte was natuurlijk om de jongere generatie bewust te maken van het belang van vrijheid door middel van popmuziek. Je moet wel ontzettend uitkijken dat het niet alleen een leuk, gratis popfestival is, maar ook een festival met een boodschap. Dat is altijd lastig om het festival die impact mee te geven, alleen dat zal dit jaar heel anders zijn omdat jongere mensen het nu ook van dichtbij zien.” 

Denk je dat het begrip vrijheid tegenwoordig niet verder gaat dan alleen oorlog?
“Absoluut. We hebben natuurlijk gewoon een Grondwet waar allerlei vrijheden worden gegarandeerd. Denk aan vrijheid van meningsuiting, godsdienst en pers. En dat is precies wat je eigenlijk nu ziet. In de Oekraïne worden al die vrijheden nu gewoon afgenomen. Het is zo belangrijk dat wij ons beseffen dat wij dit moeten koesteren en beschermen. Je ziet ook wat antidemocratische bewegingen opkomen en dat is een ook een teken dat wij onze vrijheid goed moeten bewaken.” 

Als je naar Haarlem kijkt, is dit dan een stad die oprecht kan genieten van haar vrijheid?
“Dat vind ik zeker wel. De aard van Haarlem is natuurlijk wel een links-liberaal. Mensen zijn wel een beetje progressief en hebben wel wat over voor elkaar en het collectief. Het liberale is dat mensen zich niet veel laten zeggen. Haarlem is een stad waar vrijheid hoog in het vaandel staat. Als lieden dat ooit zouden willen beperken kunnen ze rekenen op veel weerstand, dat weet ik zeker.” 

Tekst: Victoria van der Werff

Bernt Schneiders: na drie jaar wachten eindelijk aan het roer, HRLM79

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.