Adverteren in HRLM?

Eerste tentoonstelling Stripdagen Haarlem 2022, Stadsnieuws

Op vrijdag 20 mei om 16:00 uur opent Tonio van Vugt, directeur Stripdagen Haarlem, zijn eigen expositie in het Kleinste museum van Haarlem. Tonio laat een deel van zijn verzameling van ruim 300 Amerikaanse Science Fiction pockets uit de jaren ‘50 en ‘60 zien. De pockets hebben speciaal ontworpen covers en zijn geschreven door de beste schrijvers uit die tijd.

De jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw zijn het gouden tijdperk van de grootste auteurs in dit SF-genre: Isaac Asimov, Philip K. Dick, Frederic Brown, Ray Bradbury, Robert A. Heinlein, Robert Sheckley. De vormgeving van de covers is voor stripliefhebbers om te watertanden: op abstracte kunst en swinging sixties leunende grafische ontwerpen met soms uitzinnige typografie.Tonio zegt over zijn verzameling in het Kleinste museum van Haarlem: ‘Ik heb de allermooiste covers uitgezocht, waarop de meest uitzinnige werelden worden uitgebeeld. Deze selectie sluit mooi aan bij het thema Wereldbouwers van Stripdagen Haarlem. Mijn favorieten pockets zijn geïllustreerd door Richard M. Powers, die een heel herkenbare stijl had: een mengelmoes van abstracte kunst en swinging sixties zoals de cover van Alternating Currencies van Frederik Pohl. De covers zijn vaak ook heel humoristisch, zoals die van The Girls from Planet 5 van Richard Wilson.’Bij de pockets in het piepkleine museum staan kleurige maanraketjes, andere voertuigjes en kleine zilveren astronautjes. Speelgoed dat Tonio van Vugt netjes heeft bewaard uit zijn jeugd in de jaren ’50 en ’60.  

Hoe de verzameling is ontstaan
De start van de verzameling van Tonio van Vugt waren Nederlandse pockets Zwarte Beertjes en Meulenhoff SF, met prachtige omslagillustraties van Dick Bruna, Roland Topor en Friso Henstra. Zijn eerste Amerikaanse pocket was een bundeling griezelverhalen Ten Tales to Chill You to the Bone  uit de jaren zestig. Het grootste deel van de collectie Amerikaanse SF pockets kocht hij vier jaar geleden in één keer van een Facebookvriend. ‘Ik greep mijn kans. Zo veel mooie covers, die kon ik niet laten liggen!’

De verzameling van Tonio van Vugt is nog niet ‘af’. Hij koopt nog steeds op rommelmarkten, bij kofferbakverkopen of op de boekenmarkt op het Spui in Amsterdam. Ook vind hij wel eens wat in een boekenkastje. Tonio vindt het ongelooflijk wat de mensen soms allemaal wegdoen. Maar hij blijft ook nuchter. Voor Tonio is het allemaal fool’s gold, veel waard voor hem maar voor een ander slechts oud, muf papier.

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 5x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Naast de kunstuitleen presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen.

De passie van Tonio van Vugt. Amerikaanse SF pockets.
Kleinste Museum van Haarlem 19 mei – 27 juni 2022
De opening is vrijdag 20 mei om 16:00 uur.

Kunst Centrum Haarlem
Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem
Open van dinsdag t/m zaterdag tussen 11 en 17 uur

Eerste tentoonstelling Stripdagen Haarlem 2022, Stadsnieuws

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.

STEUN ONS NU!

De ingrijpende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben grote gevolgen voor vele ondernemingen. Steun ons, juist nu