Adverteren in HRLM?

Foto-expositie ‘Fish Discover Water Last’ van Simone Peerdeman, Stadsnieuws

Een foto-expositie over thuiskomen, thuis zijn en je thuis voelen op de plek die je voor lief neemt. Een persoonlijke reis naar opnieuw verbinden vastgelegd op de gevoelige plaat.

Toen Simone Peerdeman 16 jaar in Zandvoort had gewoond, was ze er wel klaar mee. Zoals dat gaat wanneer je ergens een langere tijd woont, neem je je woonplaats op den duur voor lief. Ze miste het rumoer en het vertier van een grote stad. Maar door de huizencrisis bleven zij en haar man in Zandvoort. Ze wil er nu voor geen goud meer weg.

Tijdens diverse portret-shoots bij onbekende vrouwen thuis betrad Peerdeman, in haar eigen woonplaats, nieuwe werelden. Het inzicht dat dit haar verschafte werkte inspirerend en zorgde ervoor dat zij zichzelf de volgende vragen stelde: 'Hoe goed ken ik mijn woonplaats eigenlijk, hoe terecht is mijn blinde vlek?' Dat was het vertrekpunt voor de serie ‘Fish Discover Water Last’. Vissen zijn zich niet bewust van water, zolang ze zich daarin bevinden.  

Haar oog ging niet zozeer uit naar de mens, maar naar natuur en objecten. Die hoeven zich niet bloot te geven, die zijn gewoon en zijn als zodanig perfect. Ze (her)ontdekte niet alleen haar eigen woonplaats, maar vooral hoe ze zich graag tot haar omgeving verhoudt. Door vele wandelingen en observaties werd Peerdeman langzaam weer de persoon die ze altijd al was, maar waarmee het contact in de loop der jaren een beetje vertroebeld leek. Er is een woonplaats gecreëerd waar zij zich thuis voelt, een plek die haar blijvend inspireert. De blinde vlek is weg, de aandacht is er altijd, aandacht die verbindt. Het bijzondere ligt voor het oprapen, met de juiste blik gaat er dichtbij huis een wereld voor je open.

In 2016 studeerde Simone Peerdeman af aan de Nederlandse Fotovakschool in Amsterdam. Haar werk verscheen o.a. in NRC, De Volkskrant, VPRO KOOS, Pf Magazine, LensCulture Best of Vol. 1, GUP Fresh Eyes 2019, GUP New Photography 2017 en was te zien op verschillende internationale fotofestivals. 

De expositie is tot 30 mei 2022 te zien in pop-up galerie BHAMD, Grote Houtstraat 116 te Haarlem, op zaterdagen en zondagen van 12.00 tot 17.00 uur. BHAMD is een in maart 2019 opgericht kunstcollectief dat een laagdrempelig alternatief is voor de kunstminnende passant en de deelnemende kunstenaars. BHAMD laat zien dat kunst toegankelijk, zichtbaar en betaalbaar is voor iedereen. BHAMD heeft een eigen pop-up-galerie aan de Grote Houtstraat 116 in Haarlem en is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Foto-expositie ‘Fish Discover Water Last’ van Simone Peerdeman, Stadsnieuws

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.

STEUN ONS NU!

De ingrijpende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben grote gevolgen voor vele ondernemingen. Steun ons, juist nu