Adverteren in HRLM?

Goudkoorts in het Kenaupark, HRLM 90

Na een natte winter ontwaakt de natuur weer. Zo is ons Kenaupark sinds half februari weer verfraaid met vele krokussen. Minstens zo fraai als deze vertrouwde lentebloeier is zijn ‘herfstneefje’: de saffraankrokus. Bovendien is dat een interessante plant voor liefhebbers van kruidige gerechten,
voor homeopaten én voor goudzoekers.

Want wie hoopt ooit tegen een flinke berg goud aan te lopen kan natuurlijk net als Frank Lammers in Frank gaat voor goud naar Australië afreizen. De diepste mijnen in, hard werken en vooral veel stof happen op zoek naar die ene nugget. Terwijl het goud ook in je eigen achtertuin te vinden is. Tenminste, als je bereid bent om saffraankrokus te kweken, een van de meest fascinerende en kostbare schatten uit de bloementuin. Deze krokus is namelijk de bron van ‘het rode goud’ saffraan, het kostbaarste specerij ter wereld. Kijk maar eens in de schappen van de supermarkt: bij de Albert Heijn betaal je 1,65 euro voor 0,05 gram, wat neerkomt op een kiloprijs van 33.000 euro.
Het kweken van saffraan begint met het planten van de bloembollen van de saffraankrokus in de herfst. Deze kleine knolletjes gedijen het beste in goed doorlatende bodem en hebben een voorkeur voor zonnige plekjes. Met regelmatige watergift in de herfst en een beetje kalk, zijn ze al snel klaar om hun kleurrijke bloemen te tonen en kan de plant al binnen een paar weken worden geoogst.
Maar wees gewaarschuwd: saffraan oogsten is geen klusje voor watjes. Met een pincet in de hand moeten de delicate stampers voorzichtig worden geplukt uit de bloemen. Elke stap wordt met zorg uitgevoerd, want elke draad saffraan vertegenwoordigt een schat aan smaak en aroma. Vervolgens kan de saffraan na een droogperiode van een maand of twee gebruikt worden.

Het is dus even werk én even wachten, maar de beloning is het zeker waard. Als de saffraan is gedroogd, onthult het zijn diepe, aardse smaak en prachtige kleur, klaar om onze gerechten te verrijken met zijn unieke karakter. Of om te cashen natuurlijk. Maar voordat je jouw baan opzegt om voortaan het inkomen uit eigen tuin te halen: voor een kilo saffraan zijn zo’n 150.000 bloemen nodig. Tenzij je een achtertuin van het formaat Kenaupark hebt, zal je dus genoegen moeten nemen met kleine hoeveelheden. Nu worden aan saffraan ook geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, maar of het helpt tegen goudkoorts…?
Goudkoorts in het Kenaupark, HRLM 90

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.