Adverteren in HRLM?

2024 wordt een mooi jaar, HRLM 89

2024 wordt een mooi cultureel jaar voor Haarlem.

In Teylers Museum zijn twee grote tentoonstellingen te zien waarvan we verwachten dat ze veel publiek zullen trekken. De eerste isDe Grote Illusie - 200 jaar Virtual Realities.

Een pratend hoofd op een tafel, een geest die opduikt op het toneel, stereokijkers die je de Egyptische piramides in 3D laten zien: in de negentiende eeuw worden optische illusies een sensatie. Mensen vergapen zich aan de grootse en ongekende beeldeffecten, gemaakt met de nieuwste technieken en ontwikkelingen in de wetenschap. Via spectaculaire theateracts en spannende kermisshows verbijstert het publiek zich over deze nieuwe, revolutionaire vorm van entertainment. Werelden die normaal onbereikbaar zijn en dingen die niet kúnnen, maar die echter dan echt lijken: deze virtual realities zetten de wereld van het negentiende-eeuwse publiek op zijn kop.

Vanaf 17 februari wordt het museum een spiegelpaleis en duik je dit spektakel van de negentiende eeuw in. Maar daar blijft het niet bij, we gaan ook naar de wereld van nu. Want met bijvoorbeeld de huidige virtual realities en AI verschilt onze beleving niet zoveel met die van toen. Kortom: komt dat zien!

In de tweede helft van het jaar reizen we af naar Egypte. Dat doen we aan de hand van Willem de Famars Testas. Wie? hoor ik je zeggen. De Famars Testas was een schilder in de negentiende eeuw die twee keer naar Egypte trok om daar mensen en gebouwen te schilderen. Het zijn romantische schilderijen van de Arabische cultuur. Het leuke is dat hij een dagboek naliet, waardoor goed te volgen is hoe hij zich tijdens de twee jaar die hij in Egypte doorbracht voelde. En dat wisselde nogal. Vaak geplaagd door diarree, maar ook enthousiast over de schoonheid van de architectuur.

In de tentoonstelling spreekt Willem de Famars Testas je toe en reis je met hem mee naar Egypte. Ook Sabri Saad El Hamus reist met je mee. Sabri is acteur en theatermaker, en onlangs nog te zien in Oogappels en de film Rocco & Sjuul. Hij komt oorspronkelijk uit Egypte en verwonderde zich op zijn 21ste over dat vreemde Nederland. Samen met een theaterontwerper maken we er een hele beleving van. Het schijnt een heel nieuw licht op die prachtige kunst van Willem de Famars Testas.

Het wordt een jaar van mooie Haarlemse samenwerkingen. Zo werken we bij De Grote Illusie samen met de Schuur, die virtual reality-films programmeert. En deze zomer wordt er een heuse Triceratops opgebouwd in de Bibliotheek, in samenwerking met Naturalis en Teylers Museum. In september slaan we ook nog eens de handen ineen met het Frans Hals Museum en met Stedelijk Museum Alkmaar. Met z’n drieën zetten we dé renaissance-kunstenaar van de zestiende eeuw in het zonnetje: Maarten van Heemskerck (1498-1574). Hij woonde en werkte in Haarlem en bracht een tijd door in Italië. Zijn werk hangt in alle grote musea in de wereld, maar is bij het grote publiek nu nog onbekend. Daar komt na de gezamenlijke tentoonstelling natuurlijk verandering in. In het Frans Hals Museum is zijn schilderkunst te zien, in Teylers Museum zijn tekeningen en prenten.

In 2025 gaan we helemaal los met Michelangelo, van wie Teylers maar liefst 25 tekeningen heeft. Kortom, ook de komende jaren is Haarlem op cultureel vlak weer een prachtige bestemming en daar profiteert de hele stad, van restaurants tot winkels, van mee.
Ik zie ernaar uit!

Fotografie: Wiebrig Krakau.

2024 wordt een mooi jaar, HRLM 89

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.