Adverteren in HRLM?

Kijk eens wat vaker in de boomspiegel, HRLM 89

Binnenkort zullen de eerste lentestralen Haarlem weer verlichten en komt veel natuur in de stad weer tot bloei. Hoewel, natuur… Haarlem is, net als veel andere steden, behoorlijk versteend. Daaraan denkend, valt mijn oog op iets in de straten: de boomspiegels. Deze ‘vergeten’ stukjes grond onder de bomen zijn vaak niet meer dan kale zandvlakten.

Een gemiste kans en een onbenutte mogelijkheid om onze stad te laten bloeien, zowel letterlijk als figuurlijk. Want een boomspiegel kan meer zijn dan slechts ‘zand onder een boom’ of op zijn best wat verdwaald gras en groene sprieten. En daar waar de boomspiegels in het verleden altijd kort werden gemaaid, geeft Spaarnelanden als beheerder van onze bomen tegenwoordig alle ruimte aan wat daar groeit en bloeit. Daarmee kan een boomspiegel een podium zijn voor de natuur, misschien zelfs een ‘brug’ tussen twee stadsparken voor flora en fauna.

Neem de Rijksstraatweg in Haarlem-Noord, met zijn trotse platanen. Deze drukke straat alleen al telt zo’n 250 boomspiegels, waarvan sommige afmetingen hebben van wel 5 bij 2 meter. Bij elkaar bieden deze plekken, die momenteel dus grotendeels verstoken zijn van beplanting, honderden tot duizenden vierkante meters potentieel leefgebied voor insecten, vogels en bloemen.

Daarom doe ik een oproep aan alle inwoners van Haarlem: adopteer je eigen boomspiegel. Laat deze vergeten potentieel groene plekken niet langer onbenut. Het vergt slechts een kleine inspanning om zaadjes te planten, bollen te poten, bloemen te laten groeien en een kleine oase van leven te creëren. Niet alleen geef je daarmee de natuur een duwtje in de rug, maar je geeft ook een cadeau aan je medebewoners door de stad te verfraaien. Voor de echte fanatiekelingen: waar mogelijk helpt Spaarnelanden een paar tegels te wippen om zo de boomspiegel nog wat te vergroten. Laten we samen de stad laten bloeien, boomspiegel voor boomspiegel, zodat we niet alleen het lentezonnetje voelen, maar het voorjaar ook kunnen zien en ruiken in elke straat van Haarlem.

Adopteer hier je eigen boomspiegel
www.spaarnelanden.nl/zelf-regelen/inwoner-haarlem/boomspiegel-adopteren/
Kijk eens wat vaker in de boomspiegel, HRLM 89

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.