Adverteren in HRLM?

Wandelen door een schilderij met twee gezichten, HRLM 88

Dagelijks wandel ik door Haarlem, op weg naar het Frans Hals Museum of terug naar huis. Een hoogtepunt is voor mij altijd de Grote Markt met de Bavo, het stadhuis en ‘onze’ Vleeshal. Het is telkens alsof ik door een schilderij wandel, door één van de Haarlempjes waar ik tijdens mijn studie Kunstgeschiedenis al zo gek op was. Onze mooie stad, waar de zon altijd lijkt te schijnen.
Inmiddels ken ik de stad goed, vanaf de jaren ‘90 toen ik hier drie jaar werkte. Tijdens mijn dagelijkse wandeling kijk ik omhoog om de gevels te bewonderen. Ik moet oppassen dat ik niet tegen een lantaarnpaal aan loop! Iedere keer weer ervaar ik een historische sensatie. Komt dit alleen door de aangeharkte en opgepoetste buitenkant vol monumenten die mij zoveel vertelt over het verleden en het heden van de stad?
Wanneer ik in ons museum naar de schilderijen van stadsgezichten uit de 17de eeuw kijk, zie ik wat de kunstenaar mij wilde láten zien. Deze vroege vorm van citymarketing speelde in op nostalgisch verlangen naar de hoogtijdagen van Haarlem en natuurlijk op de aantrekkingskracht van de ‘schoongeboude en wel gelegen’ stad, zoals Haarlem in de 17de eeuw werd beschreven. Dit beeld was toen erg populair en nu nog steeds. Wat er verder speelt zie je niet. Maar net als een mens met een eigen karakter, heeft ook het Haarlem van toen en nu verschillende lagen met twee of zelfs meer gezichten. Een diversiteit aan mensen, verschillen tussen arm en rijk, verborgen groen in hofjes en steegjes en door meeuwen opengetrokken vuilniszakken. En juist die tegenstellingen bepalen het karakter van de stad.
Daarom willen we in ons museum niet alleen de mooiste blik op Haarlem van topkunstenaars uit de 17de eeuw laten zien, maar ook de verschillende hedendaagse blikken op de stad tonen. Met de fotowedstrijd die we nu organiseren kun je ook kans maken om met jouw foto in de tentoonstelling Blik op Haarlem opgenomen te worden. Dat kan een foto zijn van een bekende of juist een onbekende plek. Een foto die in al zijn schoon- of lelijkheid vertelt wat de stad voor jou betekent en wat jouw blik op Haarlem is. Hoe zie jij de toekomst van Haarlem, van de omgeving en de bewoners, waar maak je je zorgen om, waar ben je trots op?
De kunst van de stad voor de generaties van de toekomst restaureren en behouden. Dat is wat we doen in het museum. Maar doen we dat ook met de stad zelf? En met de natuur daarin en omheen? Als museum zijn we rentmeester, we passen tijdelijk op iets waardevols om te zorgen dat het over honderden jaren nog bestaat. Als inwoners van deze stad en van de aarde hebben we zo’n zelfde verantwoordelijkheid voor elkaar, voor onze omgeving, voor dieren en planten, voor onze planeet. Want Haarlem is geen openluchtmuseum maar een stad die eeuwenlang met de tijd is meegegroeid en veranderd door de impact van de mens. Laten we er samen voor zorgen dat we nog heel lang kunnen blijven genieten

Credit Foto: Jacqueline de Haas
Wandelen door een schilderij met twee gezichten, HRLM 88

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.