Adverteren in HRLM?

Zoete troost in tijden van verandering, HRLM 88

De feestdagen staan weer voor de deur. Terwijl we ons verheugen op Sinterklaas en kerst zijn er twee zaken die mijn gedachten dit jaar in beslag nemen: de invasieve Amerikaanse rivierkreeften en de onverwacht schaarse honingoogst.

Mijn jaarlijkse honingoogst, meestal een overvloedige bron van zoete vreugde, is dit jaar dramatisch gedaald met een ontmoedigende 70 procent ten opzichte van vorig jaar. Na het delen van potten honing met familie en vrienden is mijn eigen voorraad bijna uitgeput. Deze tegenvaller herinnert me er maar weer eens aan dat de eenvoudige geneugten in het leven kostbaar zijn. Terwijl we onze tafels dekken met overvloedige maaltijden en geschenken, is het belangrijk om te waarderen wat we hebben en vrijgevig te delen met degenen die misschien minder geluk hebben.

Dan het vraagstuk van de rivierkreeften. Deze Amerikaanse indringers hebben onze waterwegen gekaapt, de inheemse Europese kreeften verdrongen en onze sloten en kanalen omgetoverd tot hun eigen speelparadijs. Zo ook in Haarlem, waar je de beestjes zomaar kunt treffen rondom bijvoorbeeld de Bolwerken en de Jan Gijzenkade. Meer dieren, dat klinkt misschien goed, maar de opkomst van deze invasieve kreeftenpopulatie is uitgegroeid tot een plaag van immense proporties. Ze beschadigen de oevers en tasten de waterkwaliteit aan. Gelukkig staat de overheid op het punt om particulieren toestemming te geven om deze kreeften te vangen, wat bij moet dragen aan het herstel van de natuurlijke balans in onze wateren.

Wie weet brengen deze overheidsmaatregelen meteen een nieuwe traditie in onze feestmaaltijden met zich mee. Rivierkreeft is namelijk een ware delicatesse en daarom wil ik een supersimpel recept voor een voorgerecht delen: gevulde avocado met rivierkreeftsalade.
Zo zijn de schaaldieren die onze ecosystemen verstoren perfect geschikt om op de feesttafel te schitteren. En laten we dan, terwijl we
genieten van deze smakelijke rivierkreeftsalade, niet vergeten hoe belangrijk het is om de inheemse fauna te beschermen en de balans
in onze ecosystemen te herstellen.

Avocado rivierkreeftsalade
Voor 4 personen

Ingrediënten:
• 2 eetrijpe avocado’s
• 200 g gekookte Amerikaanse
rivierkreeften
• 75 g Zaanse mayonaise
• 1 fijngesneden ui
• 1/2 knoflookteentje
• 1/2 tl kerrie
• Plukje basilicum, paprika, partje limoen

Bereiding
Snijd de rivierkreeften, ui en knoflook fijn en meng deze met de mayonaise en kerrie. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en verdeel de 4 helften op 4 borden met de snijzijde omhoog. Vul de avocado met de rivierkreeftsalade en garneer met basilicum, paprika en limoen.

Tips
De rivierkreeftsalade is ook erg lekker op een toastje!
Geen rivierkreeft te krijgen of een budget-versie? Vervang de rivierkreeft door surimi.

Foto: Cindy van Rees.

 

Zoete troost in tijden van verandering, HRLM 88

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.