Adverteren in HRLM?

LCHTKSTLN, LCHTBLNNN, LCHTZKKN, HRLM 88

U kent natuurlijk het verhaal van die roeiploeg. De Acht met Stuurman. Die niet zo goed gingen. Waarna de Bond besloot een stuurman toe te voegen, ten koste van een roeier. Waarna het niet veel beter ging, en men besloot nog zo’n man met een toeter extra aan te trekken, en nog een roeier naar huis te sturen. Omdat resultaten ook nu nog steeds uitbleven, werd er nog een stuurman bij gezet. Op een gegeven moment bestond de ploeg uit 8 stuurlui en 1 roeier. Omdat de Olympische Kwalificatie desondanks zodanig stroef verliep, dat gevreesd moest worden voor plaatsing, werd uiteindelijk gekozen voor het aantrekken van nog één toeteraar, en de laatste roeier zijn congé te geven. Wat deze ploeg (in de volksmond al spoedig ‘de 9 zonder’ genaamd) gaat doen, weten we volgend jaar. De mannen zijn inmiddels hard aan het oefenen op de Bosbaan, waar 200 hectoliter Seine-water aan is toegevoegd voor een zo optimaal mogelijke beleving.
De consultancyplegers, want daar hebben we het natuurlijk over, zijn als de oud-testamentische sprinkhanenplagen. Met dat verschil, dat hun komst in die Bijbelse dagen door een vertoornde God werd veroorzaakt. Of, voor wie dat allemaal onzin vindt, werd beschouwd als ‘an Act of God ‘, zoals natuurrampen merkwaardigerwijze door ongelovigen worden genoemd.
Tegenwoordig vragen we er zelf om. Van het noodlijdende ziekenhuis, het gestripte bejaardenoord en de ondergefundeerde opvangcentra tot ‘s lands hoogste ministeries toe. Overal wordt extra geld gevraagd, en overal gaat dat geld weer op aan deze moderne adviesmanagers, terwijl intussen het hulpzoekende bedrijf of de wat zwalkende instelling tot op het bot wordt kaalgevreten, waarna Uitstel van Betaling wordt aangevraagd, gevolgd door het Faillissement. De zwerm is dan al lang weer doorgetrokken naar het volgende schip in nood.
Als de krochten waarvandaan al dat management komt nu maar een béétje zouden lijken op die blubberbibberende, in glibberige slijmzakken pulserende reuzeneieren in de broedkamer van dat moedermonster uit Aliens, dan zouden we er gewoon wat starfleet-jagers op afsturen en elkaar aan het eind van de film moe en modderig, maar trots en voldaan omarmen. Maar de kasteeltjes, faculteitjes en bijbehorende dispuutjes waar deze eieren worden opgewarmd tot de harde snaveltjes door het zachte kalk breken, zien er allemaal best netjes uit - zeker zolang er geen zelfvervaardigde en ook uitsluitend voor eigen gebruik bedoelde filmpjes opduiken van derlui ontgroenings-, après-ski- en andere brulbroeierige initiatiefeestjes...
Ze leren daar twee dingen: mensen ontslaan en prijzen verhogen. Waarom duurt het dan toch vier jaar, voor de jongeheren hun Master-titel krijgen opgespeld, zult u wellicht zeggen…Wel, die tijd wordt gebruikt om het jargon en elkaar te leren kennen. Dat gemeenschappelijke taalgebruik is van grote importantie voor beroepsgroepen met een gezamenlijk belang - in vroeger eeuwen spraken artsen en priesters latijn, zodat hun volstrekte onwetendheid in aether- en wierooknevelen gehuld bleef, en dat is bij de huidige economische sjamanen niet anders. En ook zij kenden maar twee truukjes: mensen duur laten betalen, in ruil voor aderlatingen resp. rozenkransen. En elkaar leren kénnen is uiteraard ook essentieel - niet alleen omdat een ‘old boys network’ gewoon gezéllig is en je je later ook wel eens, net als vroeger ‘op school’, wilt kunnen ontspannen onder gelijken, zonder dat er meteen van alles geroepen wordt door het gewone volk, maar je elkaar zo ook écht diensten kunt bewijzen, vooral door nieuwe grazige weiden aan te geven, waar de groene blaadjes smakelijk glinsteren in de ochtenddauw.
Als Dante nu geleefd zou hebben, zou zijn Hel tenminste één Kring extra tellen…
LCHTKSTLN, LCHTBLNNN, LCHTZKKN, HRLM 88

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.