Adverteren in HRLM?

Hans Looijen: Het kunstwerk tussen je oren, HRLM84

Wij mensen kennen enorme waarde toe aan de tijd, waarom doen we dat?  Waarom markeren we bijzondere momenten alsof we onze eigen aanwezigheid of zelfs ‘de geschiedenis’ voelbaar willen maken? We zijn allen onderdeel van de tijd, interpreteren deze op verschillende manieren, wellicht om het alledaagse te onderscheiden van het bijzondere. Bijzondere momenten van tijd bewaren we, soms zelfs in een museum.  Wellicht houdt het ons gezond en mentaal veerkrachtig?  

Ons museum bewaart een prachtige geschiedenis, waarin we de ontwikkelingen markeren rondom de bespreekbaarheid van onze mentale gezondheid.  Waar in de jaren ’70 de patiëntenbeweging rechten opeiste, zie ik nu meer openheid over mentale problemen. Steeds vaker benoemen we onze burn-out, depressie, angsten en meer, tot op het podium, in films, in directe gesprekken en via media. Gelukkig maar, want bespreekbaarheid is krachtig. Zo raakt bekend dat iedere geest anders is, iedereen ervaart mentale hoogte- en dieptepunten. 

Een probleem kan zo overweldigend lijken dat we denken dat wat wij doen het verschil niet zal maken. Begrijpelijk, maar het tegendeel is waar, want alle individuen vormen ons ‘samen’ en juist daar ligt onze kracht. Als het gaat over de zorg voor je geest, is alleen ‘behandeling’ niet genoeg. Er is begrip nodig, gelijkwaardigheid en oog voor de veelkleurigheid van mensen. Oog voor een ander begint bij jezelf, bij je geest en de nieuwsgierigheid naar de ander. Diversiteit inspireert, de verbeelding van de mens, de verhalen die we vertellen, de kunst die we maken, de inspanningen die we doen om te begrijpen, het is fascinerend.

In het Museum van de Geest geven we met onze kunst- en cultuurprogramma’s een podium aan de kracht en kwetsbaarheid van de geest. Wij zijn gefascineerd door het kunstwerk tussen je oren.  Want niets is zo divers, uniek, krachtig en tegelijkertijd zo kwetsbaar als de menselijke geest. Ons museum maakt mentale gezondheid bespreekbaar en daarvoor kregen we in 2022 de Europese Museum Award. Je leest het goed, in Haarlem staat het beste museum van Europa. Een markering in de tijd waard, al zeg ik het zelf. 

Maar de tijd tikt door en we zijn nog niet klaar. Nog te veel mensen staan aan de kant, omdat zij als ‘anders’ worden weggezet, geen ‘winners’ zouden zijn. En die gedachte is niet meer van deze tijd. Uit eigen ervaring weet ik wat een energie en doorzettingskracht er nodig  is om mee te kunnen doen, te blijven aansluiten bij gesprekken, te blijven zorgen en open te staan, elke keer weer, voor een ander, door te gaan met werk, vriendschappen onderhouden, ook als je depressief bent. Mijn moeder was patiënte. Niet dat dat bespreekbaar was, juist niet. Niet toen, er is veel veranderd. Gelukkig, maar echt nog niet voor iedereen. 

Dus maak het bespreekbaar, zoek elkaar op, praat met elkaar, we hebben elkaar nodig. Onze tijd samen onderscheidt het alledaagse van het bijzondere. En we weten al lang: bespreekbaarheid houdt ons gezond en mentaal veerkrachtig. Ontdek elkaars geest opnieuw, én natuurlijk ontdek je eigen kunstwerk tussen je oren, in ons museum. Museum van de Geest. 

Hans Looijen: Het kunstwerk tussen je oren, HRLM84

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.