Adverteren in HRLM?

Dolly Bellefleur: Laat liefde regeren, HRLM85

Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje

 In mijn ouderlijk huis hing aan een keukenmuur een wandtegeltje met bovenstaande tekst.  Voor de Haarlemmer die geen LOI-cursus Fries heeft gevolgd, dit betekent vrij vertaald: ‘doe wat je wil, de mensen kletsen toch wel’. Zo werd vrijheid mij vanaf mijn prille jeugd met de paplepel ingegoten. ‘Gewoon jezelf durven zijn’ was thuis het devies. Soms kwam die boodschap indirect. Grijs draaide mijn vader bijvoorbeeld het plaatje van De Nozem en de Non. Dit lied van de in IJmuiden geboren zanger Cornelis Vreeswijk verwoordde papa’s grote afschuw van schijnheiligheid.  Want hoe mooi de liefde tussen de nozem en de non aanvankelijk begon, het eindigde door het geroddel en de achterklap van die o zo brave en keurige goegemeente. 

Dankzij juffrouw Janssen en de kapelaan
maakte de politie er een einde aan
Want ze liepen namelijk zomaar op het gras
En de politie zei dat dat verboden was

Ons hele huis hing trouwens vol met wijze wandtegelteksten. Ging ik naar het toilet voor een grote of kleine boodschap dan  kreeg ik deze boodschap op de koop toe: ‘In de rechtszaal van het geweten wordt voortdurend zitting gehouden’. In de woonkamer hield ‘It is met sizzen net to dwaen’, te vertalen als ‘Praatjes vullen geen gaatjes’, mij dagelijks bij de les. 

Door deze alom aanwezige spreuken is er een enorm verantwoordelijkheidsgevoel bij me ‘ingeramd’. Ik ben niet louter voor mijn eigen plezier op deze aardkloot. Ik moet vooral ook een bijdrage leveren aan een betere wereld. Gecombineerd met de onvoorwaardelijke liefde van mijn ouders is zo de basis gelegd voor mijn latere missie als Frau Antje van het Verkeerde Kantje en mijn lijfspreuk ‘Laat liefde regeren’. ‘Of je nu homo, hetero, lesbisch, transgender bent of (b)i? Let’s be family and celebrate diversity!’  Een boodschap die ik ook graag ‘predik’ als ik scholen bezoek om met leerlingen te discussiëren over onderwerpen als pesten, discriminatie en anders zijn.

Als kind heb ik letterlijk aan den lijve ondervonden hoe het voelt om te worden gepest omdat je anders bent dan de rest. Ik werd niet alleen uitgescholden, maar kreeg ook te maken met fysiek geweld. Met mijn gesprekken op scholen hoop ik kinderen ervan bewust te maken wat voor enorme impact pesten heeft.  Ook nog heel lang na je schooltijd.  Verder wil ik hen vooral ook aansporen zichzelf te zijn. De inspirerende ontmoetingen met die jongeren geven mij nog altijd hoop voor de toekomst. Zij lijken vooral net als ik de verschillen te willen vieren. 

Iedereen is anders
Daarin zijn we gelijk
Niet tegen- maar medestanders 
Samen zijn we vindingrijk
Volkomen gelijkwaardig 
Gaan we samen aan de slag 
Iedereen is eigenaardig 
Maar daarin schuilt juist de kracht!  

Toch zakt de moed mij de laatste tijd ook wel eens in de pumps.  Ik maak mij grote zorgen over het toenemend geweld tegen de LHBT+-gemeenschap.

Lieve Haarlemmers, zullen wij elkaar alsjeblieft blijven respecteren en polarisatie weren?

Leve de zachte krachten 
In een wereld die verhardt                                                                                                                           
Bestrijd elke haatgedachte
Door te spreken vanuit je hart

 

Fotografie: Piek. 


Dolly Bellefleur: Laat liefde regeren, HRLM85

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.