Adverteren in HRLM?

Jolanda Beyer: Ode aan ons 'cluppie', HRLM83

Ik weet het, deze column is niet bedoeld als advertentie voor Patronaat. En toch, nu 2023 is begonnen, wil ik vooral met jullie delen hoe ontzettend trots ik op dit cluppie ben. Want het was me nogal wat dit afgelopen jaar. Het was het jaar van een dapper, innoverend en verbindend Patronaat. Met op vele fronten vernieuwing, een voortrekkersrol, verbetering en een recordaantal producties, bezoekers en uitverkochte zalen. Patronaat heeft de Haarlemse nachten doen opstaan, de seksloosheid van Haarlem aangepakt, ruimte voor “vergeten” Haarlemse communities gecreëerd en is meemaakpodium geworden.

En dat is allemaal niet per ongeluk gebeurd maar onderdeel van de koers en plannen die we met Patronaat hebben gekozen voor 2021-2024.Patronaat was de last club standing in Haarlem voor De Nacht Staat Op ondanks de door de burgemeester aangekondigde € 50.000 boete. Dapper vinden we dat zelf. Met een bootdemonstratie door de wateren van Haarlem en een bomvolle clubnacht die helaas na anderhalf uur eindigde. We waren gewaarschuwd en € 50.000,- hadden we natuurlijk niet. Een groot succes met juichende Haarlemse “demonstranten”; het statement voor de nacht was gemaakt en je moest erbij geweest zijn.

We openden de rechtervleugel met Stage 3, de Boiler en Expo, waar op vrijdag- en zaterdagavond CLUB3 de Haarlemse nachtvlinders onbeperkt de ruimte geeft, Stage 3 concerten van nieuw talent brengt, en de Expo werk van beginnende makers tentoonstelt terwijl het publiek kan loungen op 3D-geprinte meubels van 3D-Makers Zone. We zetten (pop)muziek en beeldende kunst in voor de emancipatie van groepen in de samenleving en zien dat als maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Ik heb het al vaker geroepen hier; Haarlem heeft weinig plek voor de queer-community, voor jongeren al dan niet met een bi-culturele achtergrond, weinig plek voor het nachtleven en culturele initiatieven. Haarlem is rijk aan cultuur maar op weinig spannende plekken. Een van die spannende plekken hebben we gecreëerd; een plek voor de nacht, een plek voor experiment, mini-festivals met verschillende kunstvormen, en een podium voor en van alle creatievelingen van Haarlem. Een plek waar we de oude poppodium-mentaliteit loslaten en op inventieve wijze de deuren openzetten voor iedereen met een creatief idee of interesse om onderdeel te worden van Patronaat. Patronaat als meemaakpodium met zogeheten Co-Creators, een divers palet aan curatoren van events in Patronaat, begeleid dan wel gefaciliteerd door het team van Patronaat.

We wisten fondsen te overtuigen van de toegevoegde waarde van CLUB3 en de Co-Creators, en ontvingen steun van zowel het VSBfonds als het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Provincie Noord-Holland en het Fonds voor Cultuurparticipatie tot en met 2024. Samen met strandpaviljoen Rapa Nui bouwden we een buitenpodium: RaPatronaat, waar tijdens de zomer op zondagen geprogrammeerd wordt in een kleine setting voor opkomende bands en DJ’s, en vier keer per jaar een grote show voor 1.500 bezoekers. Met Philharmonie Haarlem intensiveerden we de samenwerking en stemmen we af waar welk concert het beste tot zijn recht komt qua setting en capaciteit. 

In zijn algemeenheid zijn er meer samenwerkingen met buitenpodia gestart om ook als corona weer op zou laaien toch concerten te organiseren, want buiten kan vaak veel meer. Dit alles kan natuurlijk helemaal niet zonder de Patro-familie, het kapitaal van Patronaat. Niet zonder al die fantastische muzikanten en al die partners en makers die het avontuur met ons aan willen gaan. En bovenal kan het niet zonder jullie, de Haarlemmers. Als bezoekers, vrienden, Co-Creators, en buren.

Dank daarvoor en hop, doorrrrrr naar nieuwe avonturen in 2023. 

Jolanda Beyer: Ode aan ons 'cluppie', HRLM83

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.