Adverteren in HRLM?

Falco Bloemendal: 150 kilogram honing, HRLM82

Als imker oogst ik elk jaar zo’n 150 kilogram honing. Om een beeld te geven: dat zijn 300 grote potten honing zoals ze in het supermarkt-schap staan. Stel je eens voor wat een enorme toren dat zou zijn als je de potten op zou stapelen…

Wat ik doe met al die honing? Om te beginnen heb ik in de periode waarin je honing kunt oogsten altijd opmerkelijk veel vrienden. Na de eerste uitdeelronde verkoop ik een deel, onder meer bij restaurant SMAAK Haarlem in de Waarderpolder. Met de inkomsten betaal ik kosten van het volgende bijenjaar. Denk hierbij aan nieuw raat, nieuwe bijenkasten, suikerwater en natuurlijk nieuwe potten en deksels. 

Uiteraard houd ik zelf ook een flink deel, voor over de yoghurt of op mijn beschuitje. Verder gebruik ik honing regelmatig in de keuken. Bijvoorbeeld in de jam als suikervervanger, maar zeker ook bij ovengerechten. Overigens is het voor (het goede deel van) de enzymen in de honing af te raden om deze te verhitten boven de 60 graden. Maar ga je voor de smaak, dan is dat natuurlijk geen probleem. 

Eén van mijn favoriete gerechten waarbij ik mijn honing gebruik, is eigengemaakte sambal Badjak. En dan natuurlijk ook met mijn eigen Habanero-pepers, of die uit de kas van mijn goede vriendin Marian. Deze sambal is zeer geschikt om snel een superlekker ‘dingetje erbij’ te maken, bijvoorbeeld op een blokje jong belegen kaas. Deze sambal is niet al te scherp en vol van smaak. Aangezien de feestdagen eraan komen hierbij speciaal voor alle HRLM-lezers een klein cadeautje: mijn geheime sambal Badjak recept

Ingrediënten 
350 gr. Habanero (of Spaanse peper)
2 uien (ca 200 gr)
5 flinke tenen knoflook
150 ml water
100 gr bloemenhoning (van de imker!)
75 gr palmsuiker of bruine basterd suiker
70 ml ketjap manis (voor de ketjap liefhebber 100ml)
35 ml natuurazijn
½ sap van 1 limoen
1 stengel citroengras (gekneusd)
2 x 1 cm gember
2 theelepels trassi 
Sla of zonnebloemolie

Werkwijze 

  1.  Maak de pepers, uien en knoflook schoon en blender/hak deze in de keukenmachine fijn. Hou je niet van al te pittig haal dan de zaadlijst uit de peper. 
  2. Zet een ruime pan met dikke bodem op hoog vuur met een scheut sla- of zonnebloemolie. Zodra deze heet is voeg je de peper, ui en knoflook massa toe die je net fijn gehakt hebt. Deze bak je circa 5 minuten aan. 
  3. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe. Roer het door, zodra het kookt zet je het vuur lager Het is de bedoeling dat je onder af en toe roeren het toegevoegde water er weer uitkookt. Na 30 à 40 minuten zal de sambal steeds donkerder worden en de juiste dikte bereiken. 
  4. Haal de gember en citroengras uit de sambal Badjak. 

Bewaren
Ik verwacht niet dat je alle sambal in één keer zult opeten. Het is daarom handig om wat potjes of weckpotten klaar te zetten om de sambal langer te bewaren (tot 1 jaar). Voordat je de potten gebruikt: desinfecteer deze door ze een minuut of 10 in kokend water te zetten of haal ze direct uit de vaatwasser. Vul de potjes met de kokende sambal. Draai de deksels er op en draai het potje op de kop, na 5 minuten zet je ze weer recht. Laat de potjes afkoelen en zet ze op een donkere plek. 

 

Fotografie: Cindy van Rees

Falco Bloemendal: 150 kilogram honing, HRLM82

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van interessante nieuwtjes uit het Haarlemse.