West-Nederland en jongeren pakken het vaakst de fiets

sep 23 • HRLM Vandaag • 155 Views • Geen reacties op West-Nederland en jongeren pakken het vaakst de fiets

Het mobiliteits bedrijf ALD Automotive deed onder 1500 werkende Nederlanders onderzoek naar het fietsgebruik. Ze keken naar hoe vaak zij fietsen naar het werk, wat hun beweegredenen zijn en hoe ver Nederlanders bereid zijn om te fietsen.

Het onderzoek wijst uit dat 96 procent van de werkende Nederlanders over een fiets beschikt. Het grootste deel van de professionals gebruikt zijn stalen ros simpelweg om naar werk en terug fietsen. Ook laat 34 procent weten nooit naar werk te fietsen, omdat de afstand voor hen te groot is. Deze groep maakt voornamelijk gebruik van het openbaar vervoer of met de auto.

Jongeren fietsen het meest

Van alle mensen die wel naar werk fietst doet 19 procent dat elke dag. Jongeren nemen hier de overhand met 26 procent. Daarna volgt de groep zestigplussers. De rest stapt zo’n drie tot vier dagen per week op de fiets. Het westen van het land gaat aan kop met het aantal fietstende werkende Nederlanders. Door het coronavirus denkt nu 30 procent van de professionals vaker na over het fietsen naar werk.

“Je ziet dat de vraag naar een andere manier van reizen mede door COVID-19 toeneemt”, vertelt Lonneke van der Horst van ALD Automotive. “Er is onder meer een groeiende vraag naar individueel vervoer zoals de fiets, omdat dat voor hun veiliger is. Werkgevers komen steeds vaker bij ons met de vraag hoe ze een e-bike in het leaseaanbod kunnen nemen.”

De provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht zijn het best vertegenwoordigd in de groep die dagelijks fietst. In deze provincies stapt 31 procent elke dag op de fiets. Van de professionals die dagelijks fietst, woont dertig procent in de grote stad en randgemeenten. In de zuidelijke provincies fietst 21 procent elke dag naar het werk. Overijssel, Gelderland en Drenthe volgen met 14 procent. Friesland en Groningen sluiten de rij met vier procent van de professionals die elke dag naar het werk fietst.

Lange afstanden

Opvallend is dat we best bereid is flinke afstanden af te leggen. Vijftig procent vindt 15 kilometer naar het werk fietsen een acceptabele afstand. Er zijn zelfs uitschieters van professionals die hun hand niet omdraaien voor een afstand van 25 tot 35 kilometer. Op de vraag op wat voor fiets zij het liefste naar het werk fietsen, doet 43 procent dat bij voorkeur op een e-bike die tot 25 kilometer per uur kan, 39 procent stapt liever op een reguliere stadsfiets en 9 procent gaat voor snelheid en kiest de speed pedelec.

Vitaliteit en duurzaamheid

Vitaliteit en duurzaamheid zijn de belangrijkste redenen om de fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer. Een kwart van de professionals noemt de crisis als een reden is naar het werk te fietsen. Lonneke van der Horst: “Momenteel is iedereen nog bewuster bezig met zijn of haar gezondheid en het milieu. De fiets past natuurlijk heel goed in dat plaatje.” Tot slot zijn de kosten voor veel professionals een motivatie om te fietsen. Zo vindt 56 procent de fiets vooral een goedkoper alternatief voor de auto of het openbaar vervoer.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »