Wat is er in Haarlem met Joods vastgoed gebeurd?

mrt 4 • HRLM Vandaag • 152 Views • Geen reacties op Wat is er in Haarlem met Joods vastgoed gebeurd?

De gemeente en onderzoeksbureau Blauw Historisch Onderzoek gaan kijken naar de handelswijze van de gemeente met betrekking tot Joods vastgoed in Haarlem rondom de Tweede Wereldoorlog.

Omdat het handelen van de gemeente zelf centraal staat is het onderzoek gebaat bij objectiviteit en transparantie. Het college van B&W heeft om die reden besloten het onderzoek door een extern onderzoeksbureau uit te laten voeren. Het soortgelijk onderzoek wordt ook in diverse andere gemeenten uitgevoerd.

Verkaufsbücher

Tijdens de WOII werd in Nederland veel vastgoed van gedeporteerde Joden onteigend en doorverkocht. Ook kwam het vaak voor dat na de oorlog Joodse eigenaren belasting moesten betalen over de periode dat zij ondergedoken of concentratiekampen zaten.

Welke rol de gemeente Haarlem in deze tijd heeft gespeeld, wordt nu onderzocht. Uit de Verkaufsbücher blijkt dat in Haarlem tussen de jaren 1942 en 1944 eigendommen zijn afgenomen die vervolgens via tussenpersonen zijn verkocht aan nieuwe eigenaren.

Het onderzoek moet antwoord geven op de rol van de gemeente bij het aankopen van Joods vastgoed. Ook zullen zij kijken naar naheffingen voor erfpacht en/of straatbelasting van Joods onroerend goed en of er sprake is van rechtsherstel over deze aankopen.

Pijnlijk

Dat dit onrecht tijdens en na de oorlog niet beter is onderzocht, is onbegrijpelijk. Het is nog steeds pijnlijk voor betrokkenen en nabestaanden. Omdat de gemeente Haarlem wil weten of zij waren betrokken, laten zij dit uitzoeken. “We blijven de oorlog een de verschrikkingen van de Holocaust herdenken en mogen dat zeker niet wegkijken als gemeente”, aldus burgemeester Jos Wienen.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »