VERLAAN & BOUWSTRA GESELECTEERD VOOR VERBOUWING MUSEUM HET DOLHUYS

jul 19 • HRLM Vandaag • 451 Views • Geen reacties op VERLAAN & BOUWSTRA GESELECTEERD VOOR VERBOUWING MUSEUM HET DOLHUYS

Het architectenbureau Verlaan & Bouwstra is geselecteerd voor de verbouwing van het Dolhuys I museum van de geest in Haarlem.  Het monumentale pand wordt de komende jaren gerenoveerd en verbouwd. Daarbij wordt het achterstallige onderhoud aangepakt en komt er een nieuwe entree en routing door het museum. Tijdens de verbouwing blijft het Dolhuys open; wel zullen sommige zalen tijdelijk gesloten zijn in verband met de  werkzaamheden.

Hans Looijen, directeur van het Dolhuys, is zeer verheugd met de keuze van Verlaan & Bouwstra: ‘’Met een paar ingrepen wordt er een nieuw Dolhuys gecreëerd die past bij de identiteit van ons museum. Het is een bureau met lef. Bovendien heeft dit architectenbureau een enorme staat van dienst als het gaat om monumentenrestauratie; museum More in Ruurloo is een van hun succesvolle projecten. De nieuwe ingrepen zijn een toevoeging aan de rijke bouwgeschiedenis van ons monumentale pand.’’ Ook Diederik Six, lid van de Raad van Toezicht, is enthousiast: ‘’In het hart van het complex komt een nieuw schakelpunt in een eigentijdse vormgeving. De binnentuinen worden daardoor mooi verbonden.”

De gemeente Haarlem is eigenaar van het pand en heeft ingestemd met de verbouwingsplannen. Onder voorzitterschap van de burgemeester van Haarlem Jos Wienen, rijksbouwmeester Floris Alkemade en vertegenwoordigers van het museum heeft de jury gekozen voor Verlaan en Bouwstra. Het architectenbureau ziet de opdracht als een interessante opgave. ‘’We hebben bewust gekozen voor een transparante, eigentijdse entree die een visuele verbinding maakt met het museum. De bestaande parels van dit historische, monumentale complex worden met dit ontwerp nog beter zichtbaar.’’

Het voormalige Pest en Dolhuys vervult al 700 jaar een rol in de (geestelijke) gezondheidszorg. Het is een van de oudste panden in Haarlem. Het pand kampt al langere tijd met achterstallig onderhoud, met name door toedoen van de bonte knaagkever. Voor de renovatie moet de collectie worden verwijderd. Daardoor ontstond de mogelijkheid om direct een aantal functionele wijzigingen in het pand door te voeren. Zo wordt de entree van het museum verplaatst en komt er een congreszaal in het pand. Op die manier kan het museum, dat het zonder gemeentelijke subsidie stelt, het pand beter als museum exploiteren.

De totale verbouwing kost 3,3 miljoen euro en wordt gefinancierd door de gemeente. De kosten voor het opknappen van het achterstallig onderhoud worden geschat op 1,7 miljoen euro. Deze zijn gedekt door de gemeentelijke reserve voor achterstallig onderhoud en de gereserveerde kosten voor onderhoud in 2018 en 2019. Daarnaast is er een krediet van 1,6 miljoen euro gereserveerd voor de architect, aannemer, projectmanagement en de verbeteringen aan het pand, waaronder de nieuwe entree en de routing door het museum.  De verwachting is dat de werkzaamheden eind 2019 zijn afgerond.

illustratie: Verlaan & Bouwstra

 

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

« »