Verjaardag van Haarlem

nov 22 • HRLM Vandaag • 993 Views • Geen reacties op Verjaardag van Haarlem

Viering Verjaardag van Haarlem uitgebreider

In de aanloop naar het 775-jarige bestaan van de stad Haarlem in 2020 is een initiatiefgroep opgestaan om de viering van de stadsrechten jaarlijks een stukje uitgebreider te vieren. Van 23 tot en met 25 november a.s. viert Haarlem 773 jaar stadsrechten in een heus festivalweekend.

Bij veel Haarlemmers ligt Haarlem 750 jaar nog goed in het geheugen. In 1995 stond de stad bol van activiteiten om de verjaardag van de stad te vieren. Jopen Bier is hier toentertijd speciaal voor opgericht, het Haarlemse bier viert in 2019 haar 25-jarig bestaan. Ook waren er op de Grote Markt ridderspelen, een theaterstuk en vele andere festiviteiten. Om dat te evenaren is de initiatiefgroep Verjaardag van Haarlem opgericht. Een groepje enthousiasme Haarlemmers die dit jaar al begonnen is om de activiteiten voor de inwoners van de stad wat uit te breiden in vergelijking met vorige jaren.

Oude perkament in te zien

Op 23 november 1245 werd Haarlem een stad. Graaf Willem II van Holland verleende aan de inwoners van Haarlem een akte waarin allerlei rechten en plichten van de Haarlemmers ten opzichte van de landsheer, de graaf, waren vastgelegd. In het Noord-Hollands Archief is het eeuwenoude perkamenten stadsrecht uit 1245 die dag te bezichtigen.

Naast de jaarlijkse tekenwedstrijd voor scholen en het taart eten is er een programma opgesteld voor iedereen die geïnteresseerd is in Haarlem en haar geschiedenis. Zo is er een pub quiz in het Noord-Hollands Archief en taart eten. Dichter George Moorman van uitgeverij De Zingende Zaag overhandigt aan Lieuwe Zoodsma en Ann Demeester het eerste exemplaar van de bundel met beeldgedichten ‘Een Frisse Blik’ op het stadsrecht en op de kunst en cultuur in Haarlem.

Escape room en ridders in Haarlem

Op vrijdag 23 november is er op de binnenplaats van het stadhuis aan de Grote Markt een ridder kampement, waar de Compagnie van Brederode laat zien hoe mensen vroeger leefden en werkten. Op zaterdag 24 november is er in het Archeologisch Museum aan de Grote Markt ‘Escape Game Haarlem Heist’, waar een kluis gekraakt dient te worden. Ook zijn er op zaterdag verschillende stadswandelingen door middeleeuws Haarlem. Het festivalweekend wordt afgesloten met het Verhalen Festival op zondag 25 november op en rondom de Grote Markt. Tijdens het Verhalen festival staan verhalen en figuren centraal uit de tijd van het beleg van Haarlem (1572-1573). Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog tussen de Nederlanden en Spanje begon. En in het Archeologisch Museum is de gratis workshop ‘Tot op het bot’. Ook de Hoofdwacht aan de Grote Markt is die dag open.

Het volledige programma is te zien op de Facebookpagina Verjaardag van Haarlem.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »