Verbouwd Museum van de Geest opent deuren voor publiek

nov 25 • HRLM Vandaag • 340 Views • Geen reacties op Verbouwd Museum van de Geest opent deuren voor publiek

Na een langdurige verbouwing opent vandaag Museum van de Geest samen met het voormalig Dolhuys. Hier kan je op een interactieve manier meer ontdekken over je eigen geest en die van anderen. Een museum vol persoonlijke verhalen en verrassende kunst.

In het Museum van de Geest maak je kennis met opvattingen over dit onderwerp door de eeuwen heen. Wetenschappers, filosofen en kunstenaars proberen allemaal grip te krijgen op de geest. Naast klassiekers als Aristoteles, Freud en Boeddha delen ook eigentijdse denkers hun gedachtegoed. Zo de Nigeriaanse schrijver van zelfhulpboeken Idowu Kayenikan. “De geest is als een spier: hoe meer je hem traint, hoe sterker hij wordt en meer hij kan groeien.”

Interactief

Daarnaast ontmoet je tijdens de interactieve tour verschillende mensen die hun verhaal delen. Zo ook rapper en acteur Willem de Bruin. Hij vertelt over zijn mentale crisis en hoe muziek voor hem een middel tot herstel was. “Het was alsof ik midden op de oceaan dreef en opnieuw moest leren zwemmen.” Ook kunstenaars doen een boekje open over hun geestelijke gezondheid. Zo is het werk Entrance to heaven van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama, de lichtinstallatie van Fantastic to feel beautiful again van Tracy Emin en het aangrijpende werk Emotional Detox van Marc Quinn te zien.

De lichtinstallatie van Tracy Emin is één van de nieuwe toevoegingen aan de collectie.

Je wordt niet alleen op pad gestuurd. Via de multimedia guide zal je de oude muren horen spreken. Zij leiden je de goede kant op, stellen kritische vragen en dagen uit. Hoe empathisch ben je? En wat voor persoonlijkheid heb je? Volgens directeur Hans Looijen is het dan ook van belang dat een bezoeker met open geest naar huis gaat. “Ook in tijden van corona is het van groot belang om goed voor je mentale welzijn te zorgen. Daarbij is het essentieel dat iedereen mee doet en we elkaar met een open blik benaderen. Onze missie is geslaagd als bezoekers naar huis gaan met een open geest en oprechte nieuwsgierigheid naar een ander.”

Plaats voor iedereen

Het museumcafé ‘Thuys, inspired by Ron Blaauw’ is gevestigd in het oudste deel van het gebouw. Na het terugbrengen van de kapel in originele staat heeft het café een ware metamorfose ondergaan. Om aan te sluiten op hun missie is het museum een samenwerking aangegaan met het Ron Blaauw College van de chef-kok. Samen met zijn team wordt het museumcafé uitgebouwd tot een sociale onderneming waar re-integratie plekken worden gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gerenoveerde Parkzaal geeft gelegenheid tot het bijwonen van een lezing, theatervoorstelling, workshop of debat en ontvangst van schoolklassen. Ook zijn er ruimtes te huur voor uiteenlopende gelegenheden, van zakelijke bijeenkomsten tot bruiloften of andere feestelijke partijen.

Links op de foto is de geborduurde gestichtsjas te zien.

Het historische hoogtepunt van de vernieuwde museum blijft de originele dolcel, onderdeel van het gebouw zelf. Daarnaast kom je onder meer een houten leprozenklepper, dwangstoel uit de 19e eeuw, gestichtsjas geborduurd met het gotische alfabet en de bekende vlekkentest van Rorschach tegen. De museumpresentatie is een combinatie van de omvangrijke historische collectie over 700 jaar zorggeschiedenis en hedendaagse kunst.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »