Jubileum De Vishal: Van computeronderdelen tot miniatuurmensjes

jan 9 • Op stap in Haarlem • 3933 Views • Geen reacties op Jubileum De Vishal: Van computeronderdelen tot miniatuurmensjes

Expositie Where are we nowDe naam van het pand aan de Grote Markt 20 is niet wat het doet vermoeden. De Vishal klinkt als een plek waar u een heerlijk vers visje kunt kopen, maar schijn bedriegt! Wij Haarlemmers weten natuurlijk wel beter. In het pand aan het grootste plein van Haarlem kan men inmiddels alweer 20 jaar uiteenlopende kunst bewonderden. En dit jubileum wordt gevierd! Willemijn Faber (artistiek coördinator) leidt ons langs de speciale jubileumtentoonstelling.

In de Vishal worden we opgewacht door Willemijn. Als artistiek coördinator van De Vishal stelt zij de exposities samen. De Vishal ademt rust, in tegenstelling tot de Grote Markt waaraan het pand is gevestigd. Vroeger was dit wel anders. Tot de Tweede Wereldoorlog doet De Vishal wel degelijk dienst als een hal waar zeevis wordt verhandeld. In die tijd was het er dan ook zeker niet rustig.

Weg met de vis
In 1767 wordt De Vishal op de huidige locatie gebouwd. Het is dan eigenlijk nog geen hal. Pas als in 1898 de middenruimte van de vismarkt wordt voorzien van een overkapping met glas en de voorzijde verder wordt dichtgebouwd, wordt de vismarkt een vishal. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de ruimte gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het opslaan van in beslag genomen fietsen. In 1961 wordt de hal een bijgebouw van het Frans Hals Museum.

De VishalDe boel draaiende houden
In 1993 wordt De Vishal toegewezen aan Kunstenaarsvereniging Haarlem. Dit is inmiddels alweer 20 jaar geleden. “We houden alles draaiende door middel van subsidies, sponsoren, vrienden van De Vishal en door ledencontributie van de kunstenaarsvereniging”, vertelt Willemijn. “Maar kunstenaars hebben niet veel geld, dus we vragen een klein bedrag van ze”, voegt ze toe. Daarnaast wordt er gewerkt met ongeveer zeventig vrijwilligers.

 

Concepten bedenken  
Alle leden van de Kunstenaarsvereniging krijgen één keer per jaar de kans om een concept aan te dragen voor een expositie. “De leden dragen een thema aan, motiveren waarom zij dit willen en zij moeten verschillende kunstenaars bij het concept zoeken. De tentoonstellingcommissie, waar ik voorzitter van ben, kiest er een paar uit”, vertelt Willemijn. De vereniging telt zo’n 150 leden. Ieder jaar komen er ongeveer tien voorstellen binnen. Ongeveer vijf ideeën worden gerealiseerd. De andere concepten bedenkt Willemijn.

KunstwerkWhere are we now
De huidige expositie heeft echter geen echt concept. De expositie die de naam Where are we now draagt, is in het leven geroepen ter ere van het lustrum. De kunstwerken van deze tentoonstelling zijn gemaakt door zowel leden van het eerste uur als jonge kunstenaars. “Het is eigenlijk los zand dat je zo moet presenteren dat het samenhang heeft”, zegt Willemijn lachend. “Maar je zou kunnen zeggen dat het bindende element is dat deze exposanten een dwarsdoorsnede vormen van waar De Vishal nu staat.” Er is haar vaak gevraagd of ze het werk van de jongeren en ouderen ieder aan een andere kant van de ruimte zou gaan zetten. Na lang nadenken heeft ze dit niet gedaan. “De mix van deze twee maakt juist de Vishal zoals hij nu is: de ouderen hebben het opgericht en de jongeren zijn de toekomst.”

Jong versus oud
Willemijn neemt ons mee langs de kunstwerken. We wanen ons in de wereld van verlaten plekken, we maken een ritje op een bijzonder paard, gaan mee op wereldreis en staren samen met miniatuurmensjes naar de afgrond. “Is dit kunstwerk gemaakt door een jonge of een oude kunstenaar?”, vraagt Willemijn een aantal keer. Al gauw blijkt dat deze vraag lastig te beantwoorden is. Modern ogende kunst blijkt vaak te zijn gemaakt door een oude rot in het vak en andersom. “De constructie van De Vishal wordt door iedereen gedragen. Dat is niet aan leeftijd gebonden. Dat is zo mooi! Ook daarom heb ik de werken door elkaar geplaatst.”

De Vishal Kunstprijs
Eén van de jongere kunstenaars kreeg tijdens de opening van de expositie, op 8 december 2013, de Vishal Kunstprijs uitgereikt. De jury, bestaande uit Ansuya Blom (beeldend kunstenaar uit Amsterdam), Erik Bos (van Galerie Nouvelles Images in Den Haag) en Jan Willem Schrofer (oud-directeur van de Rijksacademie en coach en consultant in Heemstede), koos Annesas Appel tot winnaar. Zij wint 2500 euro (gesponsord door Pesman Advocatenen) een solotentoonstelling. De eveneens jonge kunstenares Beth Namenwirth kreeg een eervolle vermelding. Zij mag haar kunstwerken in de etalage van De Vishal tentoonstellen. De Vishal Kunstprijs werd in 2011 in het leven geroepen. Om de twee jaar wordt de prijs uitgereikt. In 2011 kreeg de oudere kunstenaar Kees Bierman de prijs voor zijn hele oeuvre.

Kunstenaarsboeken AnnesasAnnesas Appel
De Haarlemse Annesas (1978) is een nieuwsgierige dame. Ze studeerde modevorming aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Haar winnende kunstwerk heeft echter niets met mode te maken. “Annesas maakt kunstenaarsboeken (zie foto hiernaast). Dit kunstwerk bestaat uit  vier van zulke boeken. Ze heeft een laptop helemaal uit elkaar gehaald en alle onderdelen heeft ze gerangschikt en getekend. Het gaat echt over de vorm en over het catalogiseren van dingen”, legt Willemijn uit. De Haarlemse kreeg de prijs onder meer vanwege haar ambitieuze onderzoek en de omvang en variatie van haar werk.

Andere kunstenaars
De andere kunstenaars die hun werk tentoonstellen tijdens Where are we now zijn: Ronald Ruseler, Frans Klerkx, Alberdien Rullmann, Beth Namenwirth (eervolle vermelding), Erik de Bree, Ite Siegers, Jan van Wensveen, Kuno Grommers, Vincent Uilenbroek, Jan Jacobs Mulder, Jeroen ten Berge, Stefan Kasper, Tije Domburg, Ronald Ruseler, Marijke Don, Marjolein Loppies, André Gouw, Jan Verburg, Erik van Spronsen en Saskia Burggraaf.

Meer informatie
Where are we now is nog tot en met zondag 12 januari te zien. Daarna volgen andere exposities. Vanaf 18 januari is de tentoonstelling Mapping the World te bezichtigen. Zie voor meer informatie en de agenda: www.devishal.nl.

Tekst en fotografie: Denise van Vliet

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »