Toen en nu: het Nelson Mandelapark

nov 16 • HRLM Vandaag • 196 Views • Geen reacties op Toen en nu: het Nelson Mandelapark

Over een week vieren we de 775e verjaardag van Haarlem. In aanloop naar deze feestelijke dag deelt de gemeente iedere week een foto uit de geschiedenis van de stad. Deze week: hoe een scheepswerf in Noord een park werd.

Waar nu het Nelson Mandelapark in Haarlem Noord ligt, zat tot eind jaren vijftig een scheepswerf van Holland Nautic. De werf stond via de Paul Krugervaart in verbinding met het Spaarne. Op de onderstaande foto’s kan je zien hoe de werf er toen uitzag.

De werf van Holland Nautic.
Foto: Noord-Hollands Archief
Bovenaanzicht van de Spaarnedamseweg en het Spaarne in 1901.
Foto: Noord-Hollands Archief

Vergane glorie

In 1959 werden de vaart en de werf gedempt. Ze maakten plaats voor de indertijd hypermoderne broodfabriek van de verenigde Haarlemse bakkerijen Vermaat en Franken. Het Haarlems Dagblad schreef met enige nostalgie over: “De plek waar eens het staccato van klinkhamers wedijverde met het gesis van lasapparaten ruimt thans een graafmachine onverbiddelijk de laatste resten van een scheepshelling op. Waar vroeger menig trots product van de werf naar zijn element gleed verbrokkelen nu meedogenloze pneumatische boren de nog altijd massieve fundamenten van een vergane glorie. Een baggermolen maalt de inktzwarte bodem van de dode binnenhaven met bakken tegelijk in de onverzadigbare muilen van de schuiten die langszij komen. Een beeld van afbraak maar ook een beeld van opbouw. Want deze werkzaamheden moeten de baan vrijmaken voor de verwezenlijking van het uitbreidingsplan, dat voor dit eilandje tussen Paul Krugerkade en Noorder Buiten Spaarne is vastgesteld.”

Het Nelson Mandelapark met links de oude broodfabriek.
Foto: Gemeente Haarlem

Van werf naar park

Een deel van de ruimte die door de demping van de werf ontstond is later in gebruik genomen als park. Dit park heette eerst het Paul Krugerpark. In de jaren negentig is het vernoemd naar Nelson Mandela.

Tussen het park en het Spaarne loopt de Werfstraat. Een naam die nog herinnert aan het verleden van deze plek. Tegenwoordig is die vooral bekend vanwege het winkelcentrum Spaarneboog. Ook vindt u hier de Groene Werkplaats, buurthuis de Fjord, een sportzaal en een klimmuur. Verder heeft de gemeente Haarlem ingezet op vernieuwing van het Nelson Mandelpark. Zo wordt de oude speeltuin langs de Werfstraat weer bij het park betrokken en worden op de plek van de oude broodfabriek nieuwe woningen gebouwd.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »