Technische installatiebranche huldigt beste praktijk- en leerlingenbegeleiders

okt 29 • HRLM Vandaag • 195 Views • Geen reacties op Technische installatiebranche huldigt beste praktijk- en leerlingenbegeleiders

Maar liefst drie leerlingenbegeleiders uit de Haarlemmermeer staan woensdag 4 november in de finale van TopCoach van het Jaar 2020. De Haarlemse begeleiders Martijn Blaauwbroek, Marcel Vittali en Fabian Landburg uit Hoofddorp zijn uit zevenhonderd personen geselecteerd voor de finale.

Tijdens een interactieve live-stream vanuit de Utrechtse Jaarbeurs worden uit eenentwintig finalisten drie winnaars bekendgemaakt. De categorieën zijn; Opleidingsbedrijf, MKB en Grootbedrijf. De TopCoach van het Jaar-verkiezing wordt georganiseerd door Wij Techniek (voorheen OTIB), het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche.

De drie finalisten begeleiden leerlingen die van het installatie-vak hun beroep willen maken. Alle drie werken ze met aspirant-installatiemonteurs in de leeftijd van circa 16 tot 20 jaar. Veel van de jongeren die de leermeesters onder hun vleugels hebben, worden in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (BBL) opgeleid tot monteur in het installatiewerk. De meesten van hen werken tijdens hun opleiding vier dagen in de week bij een installatiebedrijf en gaan één dag in de week naar school.

Geen concurrenten

De drie streekgenoten zijn tijdens de finale geen concurrenten van elkaar. Ze komen elk uit voor een andere categorie. Blaauwbroek werkt voor opleidingsbedrijf IW Noord-Holland in Hoofddorp. Vittali heeft een eigen installatiebedrijf in Haarlem en is als finalist daarom geselecteerd voor de categorie MKB. Landburg werkt voor A. de Jong Installatietechniek Noordwest in Zaandam, een van de grootbedrijven die de installatiebranche rijk is.

Thomas Dijkstra is leerling van Blaauwbroek. Hij vindt zijn instructeur een erg bekwaam leermeester omdat hij begrijpt hoe jonge mensen het vak het beste leren: “Martijn neemt de tijd en stopt niet met uitleggen tot je het ook écht hebt begrepen. Maar hij geeft mij als leerling daarin wel een heel actieve rol. Hij legt dingen bijvoorbeeld heel vragend uit zodat je zelf op zoek moet naar de juiste oplossingen. Dat werkt heel goed.”

Persoonlijke ontwikkeling

Marcel Vittali begeleidt in zijn bedrijf momenteel twee leerlingen. Eén van hen is Bryan van Beek. Bryan vindt zijn begeleider een topcoach omdat die niet alleen oog heeft voor het vakmanschap van zijn leerlingen, maar ook aandacht schenkt aan de persoonlijke ontwikkeling. “Hij staat klaar voor ons, ook buiten werktijd, als het moet.”

Stephan Dupom is één van de vier tot vijf leerlingen die bij A. de Jong Installatietechniek Noordwest voor het vak worden klaargestoomd door Fabian Landburg. “Fabian legt de lat hoog. Hij wil je volle aandacht. Maar daarvoor geeft hij ook veel terug en je ziet dat hij er oprecht lol in heeft wanneer hij leerlingen sprongen voorwaarts ziet maken in het vak.”

Waardering voor opleiding

Wij Techniek organiseert de TopCoach van het Jaar verkiezing sinds 2016. De organisatie constateert dat de waardering van leerlingen voor de kwaliteit van de opleidingen en de begeleiders groot is. Dat blijkt jaar ook elk jaar uit het aantal aanmeldingen.

Uit de ruim 700 kandidaten die dit jaar zijn voorgedragen, zijn na een uitgebreide selectieprocedure en bedrijfsbezoeken 21 finalisten gekozen. De criteria voor de TopCoach van het Jaar zijn gebaseerd op een competentiematrix en gekoppeld aan het Programma Praktijkscholing. De genomineerden worden onder meer beoordeeld op hun persoonlijke werkwijze als coach, betrokkenheid, innovatie en communicatieve vaardigheden.

Op zoek naar vakmensen

De installatiebranche telt in Nederland bijna 140.000 werknemers en bijna 10.000 werkgevers en is één van de sectoren in de economie die voortdurend op zoek is naar goede vakmensen. Eén van de redenen voor die dringende behoefte aan goed opgeleide installatiemonteurs is de energietransitie. Door het Europese Klimaatakkoord is de transitie naar duurzamer bouwen en wonen in een stroomversnelling gekomen. “Daar zijn veel installatiemonteurs voor nodig. Daarom is het belangrijk dat de opleidingstrajecten aantrekkelijk zijn voor de instromers en natuurlijk ook kwalitatief hoogstaand zijn”, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee daarover.

De jury van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 bestaat uit een vijftal juryleden die elk een sterke verbondenheid hebben met talentontwikkeling. Topsporter Dennis van der Geest is ambassadeur van de TopTalentlijn en werd wereldkampioen judo in 2005. Bernard Zijlstra kent het beroepsonderwijs uit zijn werk als bestuurder voor CNV Vakmensen en als bestuurslid van Wij Techniek. Claudia Reiner is de vice-voorzitter van Wij Techniek en bestiert, samen met haar echtgenoot, installatiebedrijf Caris & Reiner Installatietechniek in Sittard. Gerrit Veneboer is bestuurder bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Alexander van der Doorn heeft vorig jaar de titel Beste Praktijkbegeleider van Nederland op zijn naam gezet.

De drie winnaars van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 krijgen een beker en een geldprijs van elk 2.500 euro die ze mogen inzetten voor hun begeleidingswerk.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »