Raaks Halle: een uniek nieuw concept

okt 21 • HRLM Vandaag • 4630 Views • Geen reacties op Raaks Halle: een uniek nieuw concept

Het is een donkere avond als je met een volle boodschappentas door de Drossestraat in het raaksgebied loopt. Het liefst wil je snel naar huis als je plots omarmd wordt door een prachtig geluid. Verbaasd kijk je op om de bron van deze verwarmende melodieuze klanken te vinden. Je hoeft niet lang te zoeken en wanneer je de grote winkel binnenstapt tref je een bijzonder gezellig ogende ruimte aan met allerlei kneuterige stalletjes, leuke spulletjes, èn een stijlvolle vleugel.

Raaks Halle

De nieuwe winkel Raaks Halle Concept Store, die sinds 1 september open is, zit in hetzelfde gebouw als waar vroeger Schous zat. En dat is niet verwonderlijk want de trotse eigenaar van deze opvallende winkel Mik Schous (26) is de zesde generatie die in dit pand onderneemt. “Het pand is van de familie Schous”, vertelt Mik als we door de winkel lopen. “Mijn verre voorvader begon in 1854 een kleine winkel in gereedschappen. Zes generaties later zitten we er nog steeds in en heb ik deze ruimte omgebouwd tot een soort van marktplein waar ondernemers ruimte kunnen huren om hun spullen aan de man te brengen. Mijn broer gaat in de ruimte naast deze winkel verder met Schous de groothandel in ijzerwaren en gereedschappen.”

DSC01794

Uniek concept

Met de vernieuwing van het raaksgebied werd ook het pand van Schous vernieuwd. Lange tijd stond de ruimte waar nu de winkel is gevestigd leeg. “Er moest iets gebeuren met deze grote ruimte. Dus bedachten we een uniek concept. Ondernemers kunnen voor tweehonderd euro per maand een plekje huren dat ze naar eigen idee kunnen inrichten met de spullen die ze willen verkopen. Er zitten inmiddels zo’n 35 ondernemers in de Raaks Halle. Sommigen gebruiken de ruimte als etalage en uithangbord voor hun producten. Daar hebben we bijvoorbeeld biologische olijfolie. De olijven komen van een boom uit Italië en worden helemaal biologisch verwerkt tot olijfolie.” Mik laat een foto zien waarop de boom met onderliggend zeil (waar de olijven in worden opgevangen) goed te zien is. “De olijfolie die je hier ziet, komt van die boom”, zegt Mik met een tevreden glimlach.

Veel stalletjes, maar geen eigenaar?

Andere ondernemers gebruiken hun ruimte meer als winkel om producten te verkopen. Mik toont een stalletje met rekken kleding. Een jonge moeder verkoopt hier tweedehands kinderkleding. Verderop zit Tobias verstopt achter bakken met honderden platen. Tobivinyl verkoopt allerhande platen en cd’s. In het kraampje naast Tobias worden vintage meubels verkocht. Wat opvalt is dat er bij veel kraampjes geen eigenaar rondloopt. “Dat klopt”, zegt Mik. “Ondernemers hoeven niet iedere dag aanwezig te zijn. We willen dat er tussen de vijf en tien ondernemers in de winkel zijn om op de spullen van iedereen te letten. Zo ontstaat er een gezamenlijk verantwoordelijksgevoel. Afrekenen gebeurt bij een centrale kassa, daar wordt ook bijgehouden wat van welke kraam is verkocht zodat diegene netjes zijn geld krijgt.”

DSC01808

Kunst & Muziek

Maar er is meer. Er staat een blinkende vleugel waar mensen vrij op kunnen spelen en er worden evenementen georganiseerd. “We proberen elke zondag iets te organiseren. Bijvoorbeeld een workshop tangodansen of mozaïeken. En we doen mee aan de Kunstlijn. Beneden is er trouwens ook een galerie waar kunstenaars voor veertig euro kunnen exposeren.” De kelder is een grote lichte expositieruimte die gevuld wordt met kleuren van grote en kleine schilderijen. We lopen de trap op terug de winkelruimte in en precies op dat moment word ook ik betoverd door prachtig pianospel. Langzaam wordt het geluid harder. Aanwezigen in de winkel kijken op, laten het werk vallen. Mensen op straat blijven voor de winkel staan om te kijken wie deze goddelijke klanken produceert. Het zijn de vingers van een meisje niet ouder dan zeventien die over de witte en zwarte toetsen schieten. De muziek is hemels. Dat kan alleen bij Raaks Halle.

 

 

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »