Pompoenseizoen!

okt 20 • Eten, HRLM Vandaag • 928 Views • Geen reacties op Pompoenseizoen!

Ze duiken weer overal op, zowel de oranje als de flesvariant. Eind oktober betekent pompoenentijd! Het is een aloud bekende versiering met Halloween, maar ondertussen is het ook gewoon een hele lekkere en ultieme herfstgroente. Haarlemse stadsglossy heeft wat pompoen-weetjes en een heerlijk pompoensoep-recept voor je op een rij gezet.

 

pumpkin-970239_960_720Pompoenen zijn heel gezond en zeer caloriearm. Ze zijn familie van o.a. de komkommer en de courgette en hebben net als deze groenten een hoge voedingswaarde: Rijk aan vitamine C, kalium en foliumzuur. Pompoenen hebben een lage energetische waarde, maar bevatten wel veel vezels. Ook zijn ze goed voor de ogen, huid en weerstand door aanwezigheid van bèta-caroteen. Dit is een bioactieve stof dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A en dit stofje zorgt voor de karakteristieke kleuren geel en oranje bij groenten en fruit., zoals bij wortelen, mango’s en mandarijnen.

 

Er bestaat een waar Europees kampioenschap pompoenen telen. Begin oktober vond dit evenement plaats waarbij er een Belg met de winst vandoor ging. Zijn pompoen woog maar liefst 1190 kilo. Hiermee verbrak hij het eerdere wereldrecord met een verschil van een schamele 150 kilo.

 

Het is voor te stellen dat je er trek van krijgt. Daarom heeft Haarlemse stadsglossy een heerlijk recept voor je uitgekozen, een verse pompoensoep.

 

Herfstpompoensoep

Bereidingstijd: 30 – 40 min

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Grote uien – 2 stuks
  • Oranje pompoen – ca. 1kg
  • Courgette – 1
  • Gemberwortel – stukje van 1 centimeter
  • Cashewnoten – 25 gram
  • Kerriepoeder – 2 theelepels
  • Koriander – fijngehakt 4 eetlepels
  • Groentebouillon – 2 tabletten
  • Peper en zout
  • Olijfolie

 

Voorbereiding

Snipper de uit en snijd de pompoen en courgette in blokjes. De pompoenschil kan je laten zitten, maar verwijder wel de zaadjes van de pompoen. Schil de gemberwortel en snijd deze fijn. Hak de cashewnoten grof.

 

Bereiding

Verhit olie in de pan en bak hierin de uit, pompoen en courgette circa drie minuten. Voeg vervolgens de kerriepoeder en gemberwortel toe en roer dit een minuut lang door. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat een kwartiertje zachtjes doorkoken.

Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep met de cashewnoten en koriander erin.

 

Eet smakelijk!

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

« »