Op zoek naar herinneringen aan Hendrik van den Eijnde

jan 30 • HRLM Vandaag • 678 Views • Geen reacties op Op zoek naar herinneringen aan Hendrik van den Eijnde

Ongeveer 100 jaar geleden woonde en werkte in Heemstede één van de bekendste beeldhouwers van Nederland, Hendrik Albertus van den Eijnde (1869-1939). Hij was bekend als beeldhouwer van monumenten en gevelversieringen aan woonhuizen en bedrijfsgebouwen maar ontwierp ook meubels en was een bekende tekenaar en graficus. De geboren Haarlemmer gaf leiding aan het beeldhouwersatelier waar onder andere Hildo Krop en Anton Rädecker werkten, tijdens de vervaardiging van de beelden voor het Scheepvaarthuis in Amsterdam. Zijn werk loopt parallel met de bloeitijd van de Amsterdamse School. In 1917 startte hij een eigen atelier, vanaf 1922 gevestigd aan de Van de Veldekade in Heemstede.

In 2019 is het 150 jaar geleden dat Van den Eijnde geboren werd. Deze beeldhouwer, wiens werk overal in onze omgeving te vinden is, wordt medio 2019 geëerd met een tentoonstelling in het raadhuis van Heemstede en de Hoofdwacht in Haarlem. Verder zijn er plannen voor een fietstocht langs zijn nog aanwezige beeldhouwwerken in de omgeving van Haarlem, en een lezing over zijn werk in binnen en buitenland.

De Historische Verenging Heemstede-Bennebroek en de Historische Verenging Haerlem hebben hiertoe het initiatief genomen. De samenstellers van deze tentoonstelling, Ruud Bannink, Gerard Moolenaars, Daan Kerkvliet, Hillebrand de Lange, Michel Bakker en Remmert Pels, willen graag in contact komen met inwoners die zich nog iets kunnen herinneren van de in 1939 overleden beeldhouwer of in het bezit zijn van documenten of voorwerpen die door hem vervaardigd zijn of weten waar deze te vinden zijn. Heeft u dergelijke informatie, dan horen wij dat graag. Neemt u daarvoor dan contact op met Remmert Pels, 06 137 40 235 of rj.pels2@quicknet.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

« »