Nog tienduizend euro te gaan voor het Hildebrand Monument

jan 7 • HRLM Vandaag • 2036 Views • Geen reacties op Nog tienduizend euro te gaan voor het Hildebrand Monument

Hildebrand MonumentStichting Herstel Hildebrand Monument is er bijna! De stichting heeft bijna de veertigduizend euro bij elkaar die nodig is voor de restauratie van het monument in de Haarlemmerhout. De tijd begint echter wel te dringen om het restbedrag nog op te halen.

Op 13 september 2014 willen de stichting en gemeente Haarlem het beeld onthullen. Dit is namelijk de dag waarop Hildebrand 200 jaar zou zijn geworden. Om dit voor elkaar te krijgen moet de laatste tienduizend euro alleen wel voor maart binnen zijn, zodat er voldoende tijd is voor de restauratie.

Hildebrand

Hildebrand (1814 – 1903) is een pseudoniem van Nicolaas Beets. Beets werd geboren in Haarlem en was een schrijver, dichter, predikant en hoogleraar. 175 jaar geleden schreef hij het boek Camera Obscura. In dit boek neemt hij burgerlijkheid op de hak. Het is een van de meest gelezen boeken van de negentiende eeuw.

Ontwerpwedstrijd

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Beets werd in 1914 een ontwerpwedstrijd voor het Hildebrand Monument gestart. Jan Brommer wint. Zijn ontwerp bestaat uit een fontein met acht hoeken. Op iedere hoek staat een figuur uit het boek Camera Obscura. Op  dertig meter afstand staat verteller Hildebrand. Hij werpt vanaf daar een blik op zijn personages.

Helpt u ook mee? 50 jaar werk
Het kost Brommer 50 jaar om alle beelden te maken. In 1948 zijn de beelden klaar en zijn ze te bewonderen tijdens een expositie in het Stedelijk Museum (Amsterdam). Omdat er niet direct geld beschikbaar is om de beelden te plaatsen, duurt het nog tot 1962 voordat het monument bij de Haarlemmerhout onthuld wordt.

Herstellen

De beelden blijken niet bestand tegen weer en wind. Daarnaast worden ze het slachtoffer van vandalisme. In 2009 wordt bijna het hele monument weggehaald. Verschillende wijkraden uit Haarlem-Zuid willen het monument in ere herstellen. Samen met gemeente Haarlem nemen zij het initiatief om geld in te zamelen. Het is de bedoeling dat alle beelden weer terug komen, dat de fontein weer gaat spuiten en dat de omgeving opnieuw wordt ingericht.

Meer informatie: www.hildebrandmonument.nl

 

Tekst en fotografie: Denise van Vliet

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »