Nieuwe Haarlemse stadsdichter mag na twee dagen weer vertrekken

sep 28 • cover • 198 Views • Geen reacties op Nieuwe Haarlemse stadsdichter mag na twee dagen weer vertrekken

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlem heeft afgelopen week bekend gemaakt wie als nieuwe stadsdichter is benoemd. De commissie droeg Darryl Danchelo Osenga aan, maar hij kon na twee dagen weer afstand doen van zijn nieuwe titel.

De keuze viel op Osenga, omdat hij een nieuw en breed publiek zou kunnen aanspreken en verschillende groepen kon verbinden. Toch ontving de gemeente Haarlem veel reacties op de benoeming van de nieuwe stadsdichter in verband met een rapsong uit 2012 waarin hij de vergelijking trekt tussen de Holocaust en slavernij.

Excuses

De gemeente laat weten dat elke vorm van kleineren wat betreft de Holocaust onaanvaardbaar is. In een gesprek met de voormalig stadsdichter hebben burgemeester Wienen en wethouder Meijs uitgebreid gesproken over zijn activistische verleden. Osenga heeft inmiddels publiekelijk zijn excuses aangeboden en afstand genomen van zijn eerdere teksten. Mede door de discussie die rond hem als persoon en zijn standpunten ontstond is het volgens het college onmogelijk om voor hem een geloofwaardige invulling te geven aan het stadsdichterschap.

Ingetrokken

Volgens de gemeente Haarlem had Osenga zich graag willen inzetten voor de stad. Het college betreurt dan ook hoe dit proces is verlopen. Achteraf gezien geeft het college toe dat een diepgaander onderzoek van toepassing was geweest om deze problemen te kunnen voorkomen. Osenga’s benoeming is inmiddels ingetrokken.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »