Mineralen moeten Haarlem helpen met CO2-uitstoot

nov 19 • HRLM Vandaag • 312 Views • Geen reacties op Mineralen moeten Haarlem helpen met CO2-uitstoot

Sinds deze week ligt er olivijn op de Kiss & Ride-strook achter het station van Haarlem. Het pad gaat CO2 opnemen uit de lucht. Dat moet gaan zorgen voor een betere luchtkwaliteit in de stad en uiteindelijk een minder snelle opwarming van de aarde.

Olivijn is een natuurlijk gesteente dat ontstaat bij vulkaanuitbarstingen. Het neemt dus CO2 op en stoot het weer af. Vooral na een flinke regenbui. Een handige bijkomstigheid; hoe meer je over de steentjes loopt, hoe sneller de CO2 verdwijnt. Dit idee en het gebruik van de mineralen in de wandelpaden is van de Haarlemse Jelle Brans (20) en Maarten Hulsman (21). Samen wonnen zij in 2019 het Initatievencafé dat in het teken van het Haarlems Klimaatakkoord stond.

Maarten Hulsman (links) en Jelle Brands (rechts) vorig jaar tijdens het Initatievencafé. Foto: Jurriaan Hoefsmit

De jury van het Initiatievencafé bestond onder andere uit Robbert Berkhout (wethouder van Duurzaamheid en Economie) en Robert Oosting (directeur Spaarnelanden). Berkhout liet toen weten blij te zijn met het plan van de jonge Haarlemmers. “Deze strook is een zichtbaar voorbeeld van hoe we in Haarlem samenwerken aan een duurzamere toekomst. Ontzettend leuk hoe dit idee nu in de toekomst wordt gebracht.”

Slim denken

Ook Spaarnelanden was enthousiast over het idee en legde zo een wandelpad aan van olivijn nabij de Jacques Meuwissenweg. Het pad sluit dan ook goed aan bij het project om de Waardepolder te vergroenen. Ook aan de Claes Tillyweg is een uitstapstrook aangelegd die is gemaakt van dezelfde olivijn. Deze strook ligt naast de parkeervakken waar automobilisten uitstappen. Robert Oosting is erg blij met de realisatie van de verschillende paden. “Door dit soort slimme ideeën maken we onze stad dus leefbaarder en klimaat bestendiger. Al met al een mooi initiatief!”

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »