Menno Oosterhoff over ‘Vals Alarm’

okt 11 • HRLM Vandaag • 926 Views • Geen reacties op Menno Oosterhoff over ‘Vals Alarm’

Op donderdag 19 oktober is psychiater Menno Oosterhoff te gast in het Dolhuys. In zijn boek ‘Vals Alarm’ verweeft Oosterhoff zijn eigen verhaal – hij heeft al veertig jaar een dwangstoornis – met de verhalen uit zijn praktijk. Het resultaat is een levendig, informatief en soms geestig portret van de dwangstoornis in al haar facetten.

Dwangstoornissen zijn een bekend fenomeen vanwege smetvrees en controledwang, maar er zijn veel meer, vaak intrigerende verschijningsvormen. Ongewenste voorstellingen van agressieve of seksuele aard, permanente angst een ongeluk te veroorzaken, allergie voor onvolledigheid of eindeloos herhalen van zetten.

In het Dolhuys gaat Menno Oosterhoff in gesprek met onderzoeksjournalist Malou van Hintum. Samen maken zij de verschillende facetten van dwangneurosen bespreekbaar.  Menno Oosterhoff is de eerste psychiater die zelf zo openhartig is over zijn eigen dwangstoornis. Opvallend is het hoofdstuk waarin zijn eigen vrouw beschrijft welke invloed zijn dwangstoornis op hun gezinsleven had. Menno Oosterhoff wil de bekendheid van de aandoening vergroten, om zo meer begrip te krijgen vanuit de maatschappij en de schaamte bij patiënten te verminderen.

Menno Oosterhof is (kinder- en jeugd)psychiater bij een grote GGZ instelling. Hij is initiatiefnemer van het OCD-netwerk, www.dwang.eu en schrijft columns in Medisch Contact over dwang, maar ook over andere thema’s uit de gezondheidszorg. In 2015 kreeg hij een eervolle vermelding bij de Psyche Mediaprijs voor zijn bevlogenheid.

In het museumcafé is vanaf 17.30 uur een maaltijd te verkrijgen voor €15,00. De avond start om 19.30 uur. Graag vooraf reserveren.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »