Mantelzorger uit Haarlem in finale Het Beste Zorgidee

nov 9 • HRLM Vandaag • 146 Views • Geen reacties op Mantelzorger uit Haarlem in finale Het Beste Zorgidee

Nederland kiest winnaar zorginnovatiewedstrijd
Mantelzorger uit Haarlem in finale Het Beste Zorgidee

Mantelzorger Monique van Straaten uit Haarlem en zus Sandy zijn genomineerd voor Het Beste Zorgidee 2017. Monique zag hoe haar zus Sandy tijdens de chemotherapie veel ongemak had van de zogenoemde PICC-lijn, een centraal infuus, in haar bovenarm. Daarom bedacht zij de PICC Comfort, een armband waar de PICC-lijn in gestopt kan worden. Het idee strijdt met twee andere ideeën om de titel Het Beste Zorgidee 2017. Het is nu aan het Nederlandse publiek om te bepalen welk idee het beste is en daarmee de tiende editie van de zorginnovatiewedstrijd wint.

Op de website van Het Beste Zorgidee lichten de finalisten hun idee toe in een video. Heel Nederland kan tot 24 november op zijn of haar favoriete idee stemmen. Op dinsdag 28 november maakt jurylid Pieter van den Hoogenband tijdens een feestelijke uitreiking bekend wie Het Beste Zorgidee 2017 wint. De zorginnovatiewedstrijd is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ.

PICC Comfort
Monique van Straaten zag hoe haar zus Sandy tijdens de chemotherapie veel ongemak had van de zogenoemde PICC-lijn, een centraal infuus, in haar bovenarm. Een infuuslijn doet pijn, zeker met de strakke kous eromheen die je van het ziekenhuis krijgt. Daarom bedacht Monique de PICC Comfort, een armband waar de PICC-lijn in gestopt kan worden. Deze biedt meer gemak en ziet er minder onprettig uit dan de standaardkous. Dankzij een handige flap is het infuus goed bereikbaar voor verplegend personeel. Een bijkomend voordeel is dat de PICC-kaart, die patiënten altijd bij zich moeten dragen, in de armband gestopt kan worden. Ook juryvoorzitter Louise Gunning ziet veel potentie voor de PICC Comfort: “Er zijn veel mensen met een PICC-lijn, dus ik denk dat we veel mensen ontlasten met dit ogenschijnlijk simpele idee.”

Trapleuningverlenger
Voor iedereen die de trapleuning nodig heeft om naar boven te komen, is het laatste stukje trap door het ontbreken van de leuning vaak een groot probleem. Fysiotherapeuten en broers Jeremy en Joël Blom bedachten hier een simpele en doeltreffende oplossing voor: de Trapleuningverlenger, een eenvoudig maar effectief hulpmiddel waarmee – het woord zegt het al – de trapleuning wordt verlengd. Met behulp van de computer maakten zij een prototype dat heel eenvoudig over het einde van de leuning te schuiven is. “Ik denk dat veel mensen dit probleem zullen herkennen,” meent jurylid Pieter Hasekamp: “Als je de trapleuning nodig hebt om naar boven te lopen, dan is die laatste trede toch lastig als de leuning ophoudt. De Trapleuningverlenger lijkt me een erg praktische oplossing.”

Fit for the Floor-app
Manueel therapeut Floor Wijma ontdekte na haar zwangerschap dat er eigenlijk geen goede programma’s zijn die vrouwen na een bevalling helpen om weer terug te keren naar het sportveld. Daardoor kwam zij op het idee voor de app ‘Fit for the Floor’. Veel vrouwen ondervinden fysieke problemen na een bevalling, terwijl hun beschikbare trainingstijd door de komst van een baby erg beperkt is. Bestaande sportapps zijn voor hen daarom vaak weinig geschikt. De Fit for the Floor-app bevat trainingsschema’s voor verschillende soorten sporten zodat de kersverse moeder snel weer op bijvoorbeeld de tennisbaan of het volleybalveld kan staan. “Er zijn zwangere topsporters die na de bevalling professioneel worden begeleid om verantwoord te kunnen sporten en zo snel mogelijk weer op hun oude niveau te komen,” zegt jurylid Pieter van den Hoogenband. “Dat gun ik iedereen.”

Over Het Beste Zorgidee
Het Beste Zorgidee is de eerste wedstrijd waar zowel aan patiënten en consumenten als zorgverleners zélf wordt gevraagd mee te denken over hoe de zorg beter kan. De zorginnovatiewedstrijd is een initiatief van ONVZ, dat hiermee de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker wil maken. De wedstrijd wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd en de afgelopen jaren werden in totaal duizenden innovatieve ideeën ingestuurd.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

« »