Maak kennis met…Catrien Lenstra

okt 12 • cover • 426 Views • Geen reacties op Maak kennis met…Catrien Lenstra

Sinds 1 februari is Catrien Lenstra de nieuwe gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente Haarlem. HRLM zocht haar op in het stadhuis aan de Grote Markt.

Wat houdt jouw nieuwe baan precies in?

“Als gemeentesecretaris ben ik de eerste adviseur van het college van burgemeester en wethouders. Daarom ben ik ook altijd aanwezig bij de collegevergaderingen. Daarnaast ondersteun ik het college bij de voorbereiding van de bestuurlijke besluitvorming door de spil te zijn tussen het college en de gemeenteambtenaren. Daarom staat de gemeentesecretaris ook als algemeen directeur aan het hoofd van de gemeentelijke organisatie.”

Sinds 2018 is de gemeente Haarlem ambtelijk gefuseerd met de gemeente Zandvoort. Wat houdt dat precies in?

“Met de fusie zijn de Zandvoortse ambtenaren in dienst gekomen bij de gemeente Haarlem. Ook van die ambtenaren ben ik dus de algemeen directeur. De gemeente Zandvoort heeft echter nog wel zijn eigen gemeentesecretaris.”

Wat voor baan had je hiervóór?

“Ik werkte bij de gemeente Amsterdam als directeur Juridische Zaken en waarnemend directeur Bestuursadvisering & Strategie. In die tweede functie was ik ook plaatsvervangend gemeentesecretaris, dus in dat opzicht kende ik de functie al goed.”

Foto: Linda Llambias
Haarlem is veel kleiner dan Amsterdam. Zie je dat terug in je werk?

“Ik werk natuurlijk nog maar net bij de gemeente Haarlem, maar tot nu toe ervaar ik dat hier dezelfde thema’s leven. Op een wat kleinere schaal zie ik precies dezelfde uitdagingen, zoals op het terrein van woningbouw, duurzaamheid en jeugdzorg. Nog een overeenkomst tussen Amsterdam en Haarlem: de ambtenaren. Zij werken met hart en ziel voor de stad en de inwoners. En nog wel één verschil: in Amsterdam heb ik niet in zo’n statig en prachtig gebouw gewerkt zoals hier in Haarlem…”

Wat vind je belangrijk in je werk?

“Dat ik goed weet wat er in de stad gebeurt en wat er leeft onder mijn collega’s. Daarom bezoek ik vaak de ambtenaren op andere locaties, zoals onze stadskantoren Zijlpoort en Raakspoort. Ik wil voorkomen dat ik in een ivoren toren zit. Ik wil daarom graag aanwezig, zichtbaar en aanspreekbaar zijn. De komende tijd ga ik dan ook met veel collega’s wandelen door Haarlem. Zo leer ik mijn collega’s beter kennen, maar hoor ik ook wat er allemaal speelt binnen de gemeente en hoe zij daartegen aankijken. En ik leer de stad op een leuke manier kennen.”

Je woont in Amsterdam. Kende je Haarlem al voordat je hier kwam werken?

“Jazeker! Ik was al regelmatig in Haarlem te vinden, omdat mijn schoonouders en veel van mijn vrienden hier wonen. Ik winkel ook liever in Haarlem dan in Amsterdam. Daar wordt het steeds drukker, terwijl je in Haarlem nog prettig rond kunt lopen.”

Je bent erg enthousiast over de stad. Al verhuisplannen?

“Nee, dat niet. In Amsterdam zitten mijn kinderen op school en heeft mijn man zijn eigen bedrijf. Daarnaast hebben we een heel fijn huis, dus we blijven in Amsterdam wonen. Maar ik snap wel waarom Haarlem zo in trek is: het is een prachtige stad!”

Tekst: Joost Dobbe

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »