Leuke HRLMse…Gonnie Mulder

okt 13 • HRLM Vandaag • 220 Views • Geen reacties op Leuke HRLMse…Gonnie Mulder

Een jaar geleden gooide Gonnie Mulder het roer om. Ze startte haar eigen uitgeverij Citrus, gespecialiseerd in culinaire boeken. Veel van haar boeken zijn al positief besproken in HRLM, dus hoog tijd om Gonnie in levenden lijve te ontmoeten!

Hoe zou jij Citrus omschrijven?

“Als een uitgeverij die de leukste en mooiste culinaire boeken uitgeeft. Stuk voor stuk mooi geïllustreerde kookboeken vol met gezonde en lekkere gerechten.”

Heb je al lang ervaring binnen de uitgeverijbranche?

“Jazeker! Ik heb 18 jaar gewerkt bij uitgeverij Gottmer in Haarlem. Op mijn 24ste begon ik te werken bij mijn eerste uitgeverij, voor roddelblad Story. Het was nog maar een bijbaantje, want ik zat op de kunstacademie…”

Dus je bent eigenlijk kunstenaar?

“Diep in mijn hart wel. Ik zat eerst op de academie in Amsterdam, later in Utrecht. Maar doordat ik eigenlijk een beetje vanzelf carrière maakte in de uitgeverijwereld, ben ik in mijn laatste jaar gestopt.”

Vertel eens iets meer over die carrière… 

“Ik kwam terecht bij verschillende magazines, vaktijdschriften en later algemene boekenuitgeverijen. Daar stroomde ik van corrector door naar bladmanager. Op een gegeven moment wilde ik minder werken, zodat ik toch weer wat meer tijd kon vrijmaken voor mijn kunst. Bij de Haarlemse uitgeverij Gottmer zochten ze een productiecoördinator van hun boeken voor drie dagen in de week. Dat kwam me goed uit! Uiteindelijk vond ik het daar veel te leuk en werd ik na een halfjaar acquirerend redacteur bij Becht, dat ook onder Uitgeverij Gottmer valt. Daardoor verhuisde ik vanuit Midden-Nederland naar Haarlem.”

Wat hield het werk als acquirerend redacteur precies in?

“Ik kocht vooral nieuwe titels aan uit het buitenland. Ik had dus heel veel contact met buitenlandse uitgevers, waarmee ik onderhandelde over royalty’s en de Nederlandse uitgeefrechten. Erg leuk om te doen!”

Foto: Linda Llambias
Was je toen ook al met culinaire boeken bezig?

“Nee, want toen ik bij Becht begon, werden er voornamelijk hobby- en tuinboeken uitbracht. Maar daar kwam al snel verandering in! Doordat ik zelf echt enorm culinair bezig was, nam ik die interesse mee naar mijn werk. Gedurende de achttien jaar dat ik voor Becht werkte, werd het eigenlijk steeds meer de culinaire poot van Gottmer. We hebben veel kookboeken uitgebracht, vooral in de gezonde en bewuste hoek. Niet belerend, maar hip. Het was een groot succes!”

Dat klinkt alsof je het enorm naar je zin had. Waarom ben je dan bij Gottmer weggegaan?

“Na achttien jaar bij Gottmer merkte ik dat ik meer zelfstandigheid wilde. Inmiddels was ik gescheiden en kreeg een paar jaar later een nieuwe vriend met een eigen uitgeverij van kunst-, design- en fotografieboeken, Lecturis genaamd. Hierdoor ontstond het idee om mijn eigen uitgeverij op te zetten: samen met mijn vriend besloot ik Citrus onder te brengen bij Lecturis en dat werkt hartstikke goed!”

Heb je nog een leuke boekentip uit jouw assortiment?

“Onlangs heb ik Mob Veggie van Ben Lebus uitgebracht, een snel kookboek vol met gerechten die gezond, maar ook niet te duur zijn. Het is een echt vriendenkookboek voor gezellig eten dat snel op tafel staat. Opvallend zijn de Spotify-codes bij ieder gerecht. Deze codes kun je scannen met de Spotify-app, zodat je bij elk gerecht een bijpassend nummer hoort.”

Ben je een echte Haarlemmer?

“Nee, ik ben geboren in Oost-Groningen, kom uit een christelijk en redelijk behoudend milieu. Op mijn 18de ging ik het huis uit. Ik wilde naar de kunstacademie en niet het geijkte pad bewandelen van de meeste meisjes uit mijn omgeving. Vanwege mijn werk bij Gottmer kwam ik 20 jaar geleden uiteindelijk in Haarlem terecht. In Haarlem voelde ik me voor het eerst van mijn leven écht thuis. Het is een rustige en knusse stad met een prachtige binnenstad, dichtbij de natuur. Ik ga hier nooit meer weg!”

Tekst: Joost Dobbe

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »