‘Judovader’ Cor van der Geest heeft wat te vieren

okt 8 • cover • 392 Views • Geen reacties op ‘Judovader’ Cor van der Geest heeft wat te vieren

Al 50 jaar is Cor van der Geest de drijvende kracht achter de Haarlemse sportschool Kenamju, eerst aan de Gedempte Oude Gracht, nu aan de Phoenixstraat 13, hoek Parklaan. De dagelijkse leiding van de sportschool is in handen van zijn jongste zoon Elco.

“Ik werd gebeld met het voorstel om een boek over mij te laten schrijven”, vertelt Cor. “Daar moest ik toch even over nadenken. Er is al zovéél over mij geschreven. Ik heb mijn zoon Dennis gebeld en die zei: ‘Dat is toch hartstikke leuk?’ Ik ben de drie schrijvers Gerlof Leistra, Patricia Jimmink en Govert Wisse, gaan googelen en las dat het steengoeie journalisten zijn. Govert kende ik al een tijdje, van de sportredactie van Haarlems Dagblad.”

“Ik heb ‘ja’ gezegd en er volgden heel veel interviews. Niet alleen met mij, maar ook met mensen om mij heen. Mijn zonen, mijn vrouw Els, schoondochters, mijn oudste kleinzoon, sporters, vrienden, zakenrelaties, journalisten, zo’n beetje iedereen die mij kent. Ik heb alleen de interviews met mijzelf vooraf gelezen, niet wat al die anderen over mij hebben gezegd. Dat las ik pas toen het boek gedrukt was. Maar ik ben er blij mee, het is fantastisch wat er allemaal over mij geschreven is.”

Wiskundeleraar

“Toen ik 50 jaar geleden begon, bestond Kenamju al. De naam is een afkorting van Kennemer Amateur Judo en dat is altijd zo gebleven. De man van de oprichting was tandarts Ger Schutte. Wij noemden hem, met respect, Opa Schutte. Hij bracht judo voor de gewone man en ik was één van de judoka’s daar. De judoschool dreigde ter ziele te gaan en werd mij min of meer aangeboden. Is het iets voor jou, Cor? Ik was toen nog zoekende, geen idee wat ik met m’n leven wilde. Ik had eigenlijk net besloten om wiskundeleraar te worden. Maar het judoën lag me en ik kende het natuurlijk van mijn broer. Het lesgeven aan kinderen ging me goed af.

‘Judoën doe ik niet meer. Ik sport nog wel, maar op een niveau dat bij mijn lichaam en leeftijd past’

Cor van der Geest

“De judoschool was gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht, met de ingang naast boekhandel De Vries, door het steegje. Er zat oorspronkelijk een autospuiterij, die hebben we langzamerhand verbouwd tot sportschool. We gaven er ook karate- en conditietraining. Van daaruit vierden we onze grote judosuccessen over de hele wereld, waarin mijn zonen Dennis en Elco een belangrijke rol hebben gespeeld. Het was een geweldige tijd. Ik heb herinneringen aan glorieuze prestaties, maar ook  aan teleurstellingen. Je leest het gedetailleerd in het boek. Ik was ‘judovader’ voor al mijn pupillen, maar met mijn eigen zonen moest ik voorzichtiger zijn. Een breuk in die familierelatie kon ik niet riskeren. Bij Dennis en Elco was er altijd een bijkomend gevoel van liefde en bescherming, een soort terughoudendheid die het contact met die twee nóg intenser maakte.”

Ouderdom vertragen

De 75e verjaardag van Cor werd uitgebreid gevierd. “Mij was verteld dat we het onderling zouden houden, een etentje met Els, de kinderen en kleinkinderen. Maar je voelt ‘m al: het werd een verrassingsfeest. We reden naar Kenamju en daar was een grote zaal ingericht als feestzaal. Er waren heel veel bekenden. Het was een fantastische bijeenkomst. Ik heb een fiets cadeau gekregen. Zo’n high-tech-ding. Hij is zó licht, dat je hem met één vinger op kunt tillen.”

“Judoën doe ik niet meer. Ik sport nog wel, maar op een niveau dat bij mijn lichaam en leeftijd past. Ik doe mee met een groepje en zeg altijd: ‘wij vertragen de ouderdom’. En nu ik zo’n mooie fiets heb, verheug ik me erop om tochtjes te gaan maken. Toekomstplannen heb ik niet, ik leef in het nu. Loslaten, daar zie ik tegenop. Dat is niks voor mij. Ik help Elco in het runnen van Kenamju en schik me daarbij in mijn rol. Ik ben er enorm trots op als ik zie hoe Dennis en Elco nu hun levens vormgeven.”

Foto: Linda Llambias
Steun en toeverlaat

Dennis: “De rol van Cor in ons leven is veranderd. Het leven van topsport en presteren op het hoogste niveau ligt al een tijdje achter ons. Hij is nu vader, steun en toeverlaat. En opa van onze kinderen.”

Elco: “Bij het runnen van de sportschool maak ik dagelijks gebruik van zijn kennis en ervaring. We zijn allebei eigenwijs, dus dat knalt nog wel eens. We kunnen gelukkig goed sparren. Nu ik zelf wat ouder word en in de sportschool werk, ga ik een hoop dingen van vroeger herkennen. Dan heb ik bewondering voor mijn vader én moeder, hoe ze die sportschool aan de Gedempte Oude Gracht vroeger draaiende hielden.” 

Warme familieman

Dennis: “Ik hoor mijn vaders stem wel eens terug als ik streng moet zijn tegen mijn kinderen. Dan zeg ik: éérst je huiswerk en dán gamen. Terwijl ik me nog zo had voorgenomen om dat nooit te zeggen. Cor zei ook altijd: Ik waarschuw maar één keer. Hij was streng, maar liet ons ook de ruimte om het zelf uit te zoeken. Wat dat betreft herhaalt de geschiedenis zich zoals ik het doe bij mijn kinderen. Mijn vader is een warme familieman, ook dat leerden we van hem. Dat zit erin gebakken.”

Elco: “Mijn vader is altijd een doorzetter geweest, die eigenschap heb ik van hem geleerd. Doorzetten en nooit je doel uit het oog verliezen.’’ 

Dennis: “Cor heeft een totaal andere jeugd gehad dan wij. Dat lees je ook in het boek. Er was sprake van hard werken in de groentezaak van mijn opa en oma in de Kleine Houtstraat. Ze hadden het niet breed. Wat dat betreft zijn Elco en ik in luxe opgegroeid. Het is jammer dat zijn ouders niet hebben kunnen zien wat er van Cor geworden is. Ze zouden het misschien nauwelijks geloven en er heel trots op zijn.’’

Dennis: “Er was laatst een bijeenkomst hier in de sportschool en onze kinderen waren er ook. Dan zie ik mijn dochtertje van vijf ronddansen tussen de mensen en even later een hut maken van een paar grote kussens. Opeens zie ik dan mezelf als kind, zo deden Elco en ik het ook aan de Gedempte Oude Gracht. Onze kinderen zijn net zo thuis bij Kenamju als wij toen.’’

Tekst: Paula Zuidhof

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »