HRLMtje 9

feb 4 • cover • 1183 Views • Geen reacties op HRLMtje 9

EIGEN IJSBAAN

Ik was een jaar of 5 of 6 en het had al een paar weken hard gevroren.
Dus kwam het idee van alle bewoners van de flat waar ik toen woonde om zelf een ijsbaan te maken.

Achter de flat hadden we een groot grasveld en het plan was om dit onder water
te laten lopen. Zo gezegd, zo gedaan. Na het avondeten moesten alle tuinslangen uit het raam of van het balkon worden gehangen. Maar ja, niet iedereen had een tuinslang – we woonden tenslotte in een flat en dan heb je geen tuin, dus wat moest je met een tuinslang? Maar daar hadden veel bewoners een oplossing voor gevonden: een emmer. Aan de emmer werd een touw gebonden. Ik stond met mijn moeder boven om de emmer te vullen en mijn broer en vader stonden beneden om de emmer over te nemen. Mijn broer mocht de emmer legen op het grasveld en ik mocht de lege emmer weer naar boven hijsen. Wat vonden wij het spannend… zo’n grasveld vol water!

De volgende ochtend konden we dan ook niet wachten; snel aankleden en dan als een speer naar het grasveld, kijken of het water in ijs was veranderd.
En ja hoor, het wás ijs! Alleen helaas, we mochten er nog niet op. Het was nog te dun, er moest nog een laag water op. Dus werd het ritueel van tuinslangen en emmers herhaald tot het ijs dik genoeg was.
Pas na drie dagen – en heel veel emmers later – werd onze ijsbaan geopend. Wat wij kinderen niet wisten was dat alle ouders de nacht ervoor hadden doorgewerkt; tussen de bomen hadden ze vlaggetjes en verlichting opgehangen en ook een houten keet met koek-en-zoopie neergezet. Toen de avond was aangebroken mochten wij kinderen de officiële opening verrichten door allemaal tegelijk een lampje aan te draaien.
De vreugde was groot, het grasveld was nu een gezellige ijsbaan geworden.

Op deze ijsbaan heb ik schaatsen geleerd, eerst achter een stoel en daarna hand-in-hand met mijn broer. De herinnering aan dit festijn brengt nog steeds een glimlach op mijn gezicht.

Stiekem hoop ik dat we weer net zo’n strenge winter als toen krijgen, dat we weer lekker kunnen schaatsen op natuurijs. Maar als dat niet gebeurt, dan hebben we in ieder geval nog de nieuwe editie van HRLMtje; met dit speciale winternummer zullen we ons zeker niet gaan vervelen.

Ik wens iedereen mooie herinneringen.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »