HRLM72

mrt 18 • cover • 134 Views • Geen reacties op HRLM72

Laatst vroeg iemand aan mij in de supermarkt: “Hoe is het met je? Hoe is het nu om je ouders, je broer en ook je man te verliezen in een hele korte tijd.”

Ik stond daar met een pakje sperziebonen in mijn handen, de vraag overviel me en ik moest eerlijk gezegd even slikken, maar ik gaf toch antwoord. “Dat is zeer heftig… een leeg gevoel, geen familie meer, vreemd om nooit meer een klankboard te hebben, geen arm meer om je heen, nooit meer iets aan ze te kunnen vragen en niemand meer die tegen je zegt ‘ik hou van je’.”

Maar ik kan ook gelukkig zeggen dat ik veel van ze heb geleerd en dat draag tot de dag van vandaag met me mee. Van mijn ouders heb ik geleerd: doorzetten en altijd mijn hart volgen. Niet achterom kijken en dat morgen vandaag is. Van mijn broer: dat het leven vallen en opstaan is. Geniet van elke dag. Van mijn man: de eeuwige liefde. En kijken. Kijken? Ja, hij leerde mij met andere ogen te kijken naar kunst. Als ik nu in mijn eentje door een museum loop, hoor ik zijn uitleg. “Kijk naar het kleurgebruik, de zichtlijnen, de technieken en de compositie. Kijk en wat voel je?”

We zijn nooit te oud om te leren, en dat ondervinden we ook in deze lockdown en zeker met de avondklok. Maar de vergelijking met W.O. II, daar gaan echt mijn haren van overeind staan. We leven in vrijheid, hebben genoeg te eten en te drinken. Worden niet opgepakt en naar een kamp gestuurd of doodgeschoten! En… een tijdje geleden hoorde je veel om je heen: ‘Ik heb het zo druk, en zou graag een keer een weekje niets willen doen, lekker op de bank filmpjes kijken en een mooi boek lezen. Daar was zelfs een woord voor: Me-Time. Nou… die tijd hebben we nu, zelfs hele weken.
Alleen is het geen Me-Time… we kunnen het beter We-Time noemen. Samen vechten tegen het virus.

Ach, in welke tijd je ook leeft, je bent eigenlijk nooit te oud om te leren. Ik neem in ieder geval de ‘wijze’ woorden van mijn familie mee naar 2021.

Ik hoop dat 2021 voor iedereen een gezond en mooi jaar gaat worden.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

«