Hoe duurzaam is Haarlem?

jan 29 • cover, HRLM Vandaag • 1859 Views • Geen reacties op Hoe duurzaam is Haarlem?

AfwassenDit vroegen de mensen van Stichting Duurzame Samenleving zich af. Zij onderzochten alle Nederlandse gemeenten om te kijken welke op de goede weg zitten en welke echt nog even hard aan de bak moeten.

Aan de hand van zestien indicatoren is bepaald of de gemeente duurzaam is. Met een gemiddelde van een 4,2 brengt Haarlem het er helaas niet zo goed vanaf. Vooral op het gebied van waterkwaliteit, natuurkwaliteit en hernieuwbare energie valt nog genoeg te verbeteren. Maar er is ook positief nieuws te melden: wat betreft sport scoort de muggenstad hoog. Daarnaast zijn Haarlemmers best gezond en is de jeugdwerkeloosheid vrij laag.

Handjes uit de mouwen
Zelf kunt u natuurlijk ook meehelpen aan een duurzamer Haarlem. HRLM zette speciaal voor u drie tips op een rij.
Idee!Tip 1: het klinkt cliché, maar het is oh zo waar: neem de fiets! Het is misschien schrikken, maar ongeveer veertig procent van onze energie gaat op aan vervoer. In Nederland rijden er namelijk een paar duizend treinen en wel achtmiljoen auto’s. En om dan nog maar te zwijgen over brommers, scooters en vliegtuigen.
Tip 2: bespaar afwaswater. Natuurlijk gebruikt u liever de vaatwasser dan de afwasborstel, maar doe dit dan wel slim! Spoelt u de vaat eerst af voordat het de machine in gaat? Gebruik geen water, maar keukenpapier om de boel alvast een beetje schoon te krijgen. Zet het apparaat pas aan als het echt helemaal vol is en als de vaat niet zo vuil is, is een kort programma op een lagere tempratuur voldoende.
Tip 3: verf uw vensterbanken in een licht kleurtje. Baby blauw of zonnig geel, lekker vrolijk, maar ook duurzaam! Door de lichtje tintjes komt het daglicht verder de kamer in.

Klik hier voor meer informatie en de volledige lijst met indicatoren.

Bron tips: Energie besparen, zo doe je dat!

Tekst: Denise van Vliet

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »